Учені знайшли метод лікування патологічного випадіння волосся

Учені знайшли метод лікування патологічного випадіння волосся

Дослідники Перелманського інституту виявили інноваційний метод боротьби з облисінням.

Джерело: Відомості

Як повідомляє агентство «АЗЕРТАДЖ» з посиланням на dni24.com, це відкриття дозволило боротися з вадою багатьох людей за допомогою перетворення клітин в епітеліальні стовбурові — без допомоги генної інженерії.

Колектив учених, очолюваний вченим-дерматологом Ксяовея Сюя, зробив ряд успішних експериментів на мишах, які довели, що фібробласти шкіри мають можливість виробляти епітеліальні клітини після додавання до них певних генів. Сповістив наукову громадськість про відкриття, здатне зупинити облисіння, доцент інституту Пенсільванії.

Було всього три гени, які надали епітеліальним стовбуровим клітинам здатність до відновлення різноманітних видів клітин з абсолютного нуля за допомогою впровадження їх у шкіру мишей, котрі мали дуже поганий імунітет. Відновлення відбувалося не тільки на рівні шкіри, а також і на рівні волосяних цибулинок, що дуже зацікавило вчених, котрі займалися цим дослідженням. Після пересадки індукованих плюрипотентних стовбурових клітин (ІПСК) останні змогли відновити на мишах невелику кількість волосків.

Тепер відомий один спосіб для лікування патологічного випадіння волосся. Також невелика кількість наукових експериментів показала, що 25% ІПСК мають здатність перетворюватися в епітеліальні стовбурові клітини, які дозволяють оживляти ділянки шкіри з віджилими фолікулами.

Loading...