Очі - як універсальний детектор брехні

Очі - як універсальний детектор брехні

Люди переміщають очі в певних напрямках залежно від того, який тип мислення задіяний.

Джерело: Відомості

По руху очних яблук можна визначити, про що думає людина в цей момент, чи говорить вона правду чи бреше. Люди переміщають очі в певних напрямках залежно від того, який тип мислення задіяний.

Спостереження за очима - один з найпростіших прийомів отримання інформації про думки та емоції людини.

Дослідження показують, що зіниці розширюються в середньому на 45%, якщо те, що ми бачимо, нам подобається, і навпаки звужуються, якщо не подобається. Так само людині властиво прищурювати очі, коли вона відчуває негативні емоції. Дані реакції очей тривають близько 1/8 секунди, але якщо уважно спостерігати ви обов'язково їх помітите.

Одним з варіантів невербальних сигналів за участю очей є блокування очей. Коли людина у відповідь на візуальну або аудиальну інформацію прикриває очі рукою, доторкається до лоба або просто закриває очі на частку секунди, це вказує на негативні емоції від отриманої інформації. Таку реакцію можуть викликати навіть власні думки. Варто зауважити, що в момент стресу моргання очей частішає.

Коли людина відчуває позитивні емоції, очі будуть широко відкриті, брови підняті. Так само розширення очей спостерігається в момент подиву.

Є типовий шаблон рухів очних яблук, який називають «детектором брехні»: напрям погляду від зорової конструкції (вправо вгору, вправо по горизонталі) до контролю мови (вліво вниз); у внутрішньому досвіді це відповідає такій послідовності - спочатку уявити, сконструювати, як би це могло бути, а потім говорити тільки те, що цьому відповідає, нічого зайвого.

А тепер - пару прикладів з життя.

 

Слідчий на допиті задає питання жінці:

- У яких стосунках ви були з громадянином «К»?

Відповідь

- Ми були друзями »

І опускає очі вправо вниз. Вона йде в кінестетичні (чуттєві спогади),. Судячи з реакції очей, а саме зі спогадів відчуттів можна зробити висновок, що жінка сказала неправду.

Аналогічна ситуація:

Чоловік повертається з відпустки, дружина запитує:

- Як відпочив?

Чоловік відповідає:

- Нуднувато було і опускає очі вправо вниз.

Він іде в кінестетичні (чуттєві спогади). Про брехню висновки робити рано, але можна сказати, що йому є що згадати.

Питання:

- Що сталося на вашій зустрічі?

Відповідь:

- Нічого особливого, ми поговорили і попрощалися.

Очі йдуть в ліво - вгору, при цьому зіниці звужуються. Зустріч дійсно була, але спогади про неї викликають негативні емоції. Можна припустити, що на зустрічі сталася сварка.

Loading...