Медичні заклади самостійно визначатимуть першочерговість платежів

Медичні заклади самостійно визначатимуть першочерговість платежів

Уряд спростив механізм фінансування для всіх закладів охорони здоров’я, щоб покращити надання медичних послуг для громадян

Джерело: Відомості

В рамках підготовки до переходу від постатейного фінансування до системи оплати за надані послуги, на засіданні Кабінету Міністрів прийнято рішення спростити процедуру фінансування для закладів охорони здоров’я незалежно від виду медичної охорони, яку надає заклад та з якого рівня бюджету фінансується.

Відповідні зміни були внесені до Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ.

Постанова Уряду сприятиме спрощенню та зменшенню документообігу в закладах охорони здоров’я, спрощенню порядку перерозподілу бюджетних коштів в частині внесення змін до планів використання бюджетних коштів, та надає можливість самостійно визначати першочерговість платежів   

Нагадаємо, фінансування за скороченою економічною класифікацією видатків бюджету вже було запроваджено у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та Києві, а також у закладах охорони здоров’я, що надають  первинну медичну допомогу. Впровадження такого механізму фінансування  підвищило ефективність використання бюджетних коштів, дозволило оперативно здійснювати їх перерозподіл відповідно до потреби тощо. Крім того, така система  є підготовкою до переходу від постатейного фінансування до системи оплати за надані послуги, а також навчання керівників та працівників фінансової служби до самостійності та відповідальності за використання  коштів.

Саме тому було прийняте рішення поширити порядок фінансування за скороченою класифікацією видатків на заклади охорони здоров’я, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, незалежно від виду медичної допомоги, який надає такий заклад та з якого рівня бюджету фінансується.

Loading...