Російські вчені за допомогою біодруку створили щитовидну залозу

Російські вчені за допомогою біодруку створили щитовидну залозу

Яка була успішно пересаджена мишам. На черзі експеримент - на людях.

Джерело: Відомості

Російські вчені з компанії «3Д Біопрінтінг Солюшенс» повідомили про те, що, використовуючи 3D-друк, їм вдалося створити функціонуючу щитовидну залозу миші. Випробуваний метод в перспективі зможе використовуватися для друку щитовидної залози людини і його нирок.

Експеримент був розпочатий у березні 2015 року. Для друку щитовидної залози з клітин, взятих у мишей, використовувався російський біопринтер FABION. Надруковані органи пересаджували мишам, щитовидна залоза яких була зруйнована за допомогою радіоактивного йоду.

Після трансплантації науковці  вимірювали рівень гормону Т4 у гризунів - його концентрація збільшувалася, що свідчило про те, що орган прижився і нормально функціонує.

Автори не виключають того, що незабаром стане можливим друк і людських органів. Юсеф Хесуані, керуючий партнер «3Д Біопрінтінг Солюшенс», пояснює, що штучні органи, надруковані з клітин самого пацієнта, не потребуватимуть постійного прийому імунних препаратів, ймовірність їх відторгнення мінімальна.

Органи, створені за допомогою біодруку, допоможуть вирішити проблему з дефіцитом органів для трансплантації, вважають вчені. Така нирка може бути отримана до 2030 року, інформує medportal.ru.

Loading...