Американські вчені стверджують, що за мікроорганізмами можна визначити час смерті людини

Американські вчені стверджують, що за мікроорганізмами можна визначити час смерті людини

При розкладанні останків чисельність цих мікроорганізмів різко зростає.

Джерело: Відомості

Американські вчені вибрали об'єктом свого вивчення некробіом - сукупність мікроорганізмів, які беруть участь у процесі розкладання. Роб Найт (Rob Knight) і його колеги з Каліфорнійського університету (University of California) пояснюють, що видовий склад бактерій і грибів залежить від етапу розкладу, а в його ході одні види послідовно змінюють інші.

Вчені стверджують, що вивчення некробіома може допомогти криміналістам точно визначити, коли саме помер чоловік. Автори стверджують, що зміна видового складу не залежить від пори року і складу грунту. Не впливає і видова приналежність жертви - останки мишей, людей та інших ссавців піддаються дії одних і тих же представників некробіома.

Для того, щоб прийти до таких висновків, вчені порівняли некробіоми мишей, трупи яких розкладалися в пустелі, високогірних лісах і в степу, і склад мікроорганізмів, виявлених у пробах, узятих з трупів людей - два з них розкладалися влітку, а два - в зимовий період.

Виявилося, що в узятих пробах присутні одні й ті ж групи мікроорганізмів. Ці бактерії і гриби присутні практично повсюдно, хоча зазвичай їх популяції досить малі. При розкладанні останків чисельність цих мікроорганізмів різко зростає.

Найближчим часом автори планують продовжити свої дослідження і з'ясувати, наприклад, чи зустрічаються ці бактерії в тропічних умовах, і як впливає на некробіом прийом антибіотиків або вживання алкоголю.

Loading...