Як вберегтись чоловікам від простатиту

Як вберегтись чоловікам від простатиту

У групі ризику знаходяться переконані холостяки, офісні працівники і чоловіки віком понад 35 років.

Джерело: Відомості

Єдиний спосіб уберегтися від неприємних ускладнень простатиту - щорічно проходити профілактичний огляд у уролога з метою вчасно виявити і почати лікувати хворобу.

Великий ризик захворіти простатитом у чоловіків, які не ведуть регулярне статеве життя. У простаті знаходяться мініатюрні канальці, які виробляють особливий секрет, що є складовою частиною сперми. Вміст канальців простати вивільняється в сечостатеві шляхи під час еякуляції. Тому відсутність регулярних еякуляцій і ерекції, які не закінчується сім'явипорскуванням, можуть призвести до застою секрету і розвитку запалення передміхурової залози.

Втім, перенасичення сексом, особливо часті зміни статевого партнера в плані здоров'я теж не обіцяють нічого хорошого. Один з головних чинників ризику захворіти на хронічний простатит - це перенесений (а особливо непролікований) уретрит - захворювання, що передається статевим шляхом. Серед уретритів найбільш відома гонорея. Втім, це захворювання має настільки різко виражені симптоми, що рідко залишається непоміченим. Однак, в останні роки поширилися так звані неспецифічні уретрити - запалення сечостатевих шляхів, які викликаються іншими мікроорганізмами або вірусами. Часто прояви таких уретритів менш виражені, ніж при гонореї. Тому великий ризик, що чоловік не зверне увагу на незначне печіння при сечовипусканні і "тяжкі" болі внизу живота, що в підсумку обернеться на хронічний уретрит.

Висока ймовірність захворіти простатитом і у чоловіків, які проводять значну частину часу в сидячому положенні. У наші дні в групу ризику, на жаль, потрапляє більша частина професій: від програмістів та офісних працівників до професійних водіїв. Коли ми сидимо, кровообіг в органах малого таза дещо погіршується. З часом це призводить до утруднення венозного відтоку крові, набухання і запалення простати.

Тому всім чоловікам, які ведуть сидячий спосіб життя корисно робити спеціальні вправи, що поліпшують кровотік в органах малого таза - слід втягнути м'язи ануса, утримати їх в напруженому стані кілька секунд, потім розслабити. Цю вправу потрібно робити кожну годину по кілька десятків разів (може здатися, що це практично неможливо виконати, але дуже скоро виробляється звичка, і вправи виконуються майже автоматично).

У групі ризику і чоловіки, які страждають варикозним розширенням вен (це переважно "жіноча" хвороба, але зустрічається і у чоловіків). При варикозному розширенні також порушується кровообіг в органах малого таза.

Один з головних чинників ризику до простатиту - куріння і зловживання алкоголем, міцною кавою і жирною, гостроюі смаженою їжею. Продукти їх розкладання дратують сечостатеві шляхи, що підвищує ризик розвитку простатиту.

Loading...