Регулярне вживання брокколі допоможе організму боротися з раком

Регулярне вживання брокколі допоможе організму  боротися з раком

Американські дослідники з’ясували, що сульфорафан, що міститься в багатьох хрестоцвітних рослинах, може захистити від раку.

Джерело: Відомості

Великі концентрації цієї речовини містяться в молодих пагонах брокколі, але також виявлені в цвітній капусті і брюссельській капусті.

Учені провели експеримент, щоб з'ясувати, чи впливає регулярне вживання продуктів багатих сульфорафаном на здоров'я літніх людей. Всього в дослідженні взяли участь 28 чоловік старше 50 років, всі вони піддалися процедурі біопсії товстої кишки.

Виявилося, що у зразках, взятих у людей, що вживали велику кількість брокколі та інших темно-зелених овочів, рівень експресії білка p16, що є пухлинним супрессором, був істотно вищим, ніж у тих, хто дотримувався іншої дієти.

Відомо, що сульфорафан повністю виводиться з організму через добу після вживання, проте підвищений рівень p16 був виявлений навіть у тих людей, які не їли ці овочі щодня.

В експериментах на клітинних лініях, проведених раніше, вчені також підтвердили, що сульфорафан має протипухлинну ефектом - його додавання інгібувати ріст клітин колоректального раку і раку передміхурової залози.

Автори припускають, що сульфорафан якимось чином впливає на клітинний метаболізм, що і призводить до зростання експресії пухлинного супрессора. Таким чином регулярне вживання брокколі може допомогти організму краще боротися з раком, вважають вони.

Loading...