Цукрового деабету можна позбутись за допомогою пересадки клітин підшлункової залози

Цукрового деабету можна позбутись за допомогою пересадки клітин підшлункової залози

Групі ізраїльських вчених з інституту Вайцмана під керівництвом професора Яїра Райзнера ще в 2009 році вдалося здійснити прорив у сфері лікування цукрового діабету першого типу.

Джерело: Відомості

За допомогою пересадки клітин підшлункової залози зародка свині вченим вперше вдалося вилікувати хворих на діабет мавп. Перші дві мавпи померли через декілька днів після пересадки через сепсис, розвинутий на фоні дії іммунопригнічуючих ліків.

Проте ще дві мавпи прожили рік після пересадки, повністю вилікувавшись від цукрового діабету і позбувшись необхідності отримувати щоденні уколи інсуліну. Через п'ять місяців після пересадки у мавп виросла нова, здорова, підшлункова залоза.

Смерть другої пари мавп також настала через іммунопригнічуючі ліки, необхідні для того, щоб організм не відторгнув чужорідні клітини. За словами професора Райзнера, на даному етапі проблема іммунопригнічуючих засобів є вторинною. Основним підсумком дослідження є отримання доказів можливості вирощування нової підшлункової залози і повного лікування від інсулінозалежності. В той же час, професор підкреслив, що для початку використання нового методу для лікування людей необхідно виконати величезну роботу.

Підсумки дослідження були опубліковані в престижному журналі Національної академії наук Ізраїлю і викликали широкий резонанс в дослідницьких медичних колах в усьому світі.

Loading...