Вчені: рак можна вилікувати повністю

Вчені: рак можна вилікувати повністю

У цьому переконані біологи зі Стенфордського університету в США.

Джерело: Відомості

Американські вчені разом зі своїми європейськими колегами довго «билися» над тим, щоб навчити імунну систему виявляти злоякісні клітини захворювання на ранніх стадіях. Адже саме в цей час онкопатологія протікає майже безсимптомно. Людина може роками жити з раком і не підозрювати про те, що має страшну хворобу. Коли ж з'являються конкретні нарікання на здоров'я, буває занадто пізно. Зазвичай, у цей час діагностують 3–4 стадію захворювання, коли рак на піку агресивності й зупинити його вже неможливо.

Вчені проводили досліди на п'яти модифікованих мишах із раком молочної залози. У результаті — всіх п'ятьох гризунів вдалося повністю вилікувати від раку.

Рак страшний тим, що клітини пухлини вміють «маскуватися» під здорові клітини організму. Тому Стенфордських вчені хотіли зробити злоякісні клітини більш вразливими перед імунною системою, навчити її розпізнавати чужорідних агентів і посилати про це сигнали, не дати можливості раковим клітинам безсимптомно сховатися в організмі.

Як це вдалося зробити? Біологи встановили, що злоякісні клітини притягують до себе молекули білка CD47. Підвищена кількість таких молекул на оболонці ракових клітин і є причиною того, що імунна система «не бачить» зростаючої колонії ракових клітин всередині організму.

Далі вчені синтезували спеціальні антитіла. Ці «агенти» вчать рецептори імунної системи чуйно реагувати на білкові сполуки, за якими «ховаються» ракові клітини. Дію цих антитіл і протестували на мишах із різними видами раку — простати, печінки, раком грудей, мозку та прямої кишки. Після того, як тварини отримали ін'єкції з антитілами, пухлини перестали розвиватися, зменшились у розмірах, а деякі навіть повністю зникли.

Російські вчені із Новосибірську виступили з альтернативною технологією лікування раку. Вони створили декілька вірусів для боротьби з пухлинами. Ці віруси цілеспрямвано знищують виключно ракові клітини, не чіпаючи при цьому інших.

Loading...