Людину можна навчити терпіти хронічний біль

Людину можна навчити терпіти хронічний біль

Здатність людини переносити біль залежить від кількості опіоїдних рецепторів у нервових клітинах у тій частині мозку, яка відповідає за больові відчуття.

Джерело: Відомості

Спостерігаючи за активністю больових центрів у головному мозку, вчені намагалися об'єктивно оцінити, наскільки відчувають біль добровольці та як стійко вони його терплять. Вони порівняли ці результати з результатами здорових людей, які брали участь у дослідженні й також зазнавали лазерної стимуляції.

У підсумку «катування» лазером показали, що здатність людини терпіти біль залежить від кількості опіоїдних рецепторів у нервових клітинах у тій частині мозку, яка відповідає за больові відчуття. Як правило, чим більше таких рецепторів було на поверхні клітин центру болю, тим менше учасники дослідження реагували на печіння лазера, пише журнал Pain.

«Люди зазвичай дуже похмуро та фаталістично ставляться до хронічного болю. Наше дослідження показало, що система, яка керує больовою реакцією, дуже гнучка за своєю природою і що людина може змусити її пристосуватися до постійного болю. Можливо, нам вдасться знайти якісь прості способи прискорити й поліпшити цей процес адаптації та створити ліки, що роблять це», — сказав Ентоні Джонс із Консорціуму з вивчення болю в Манчестері.

Loading...