Звідки вітер віє. Або Хто штовхає до приватизації майно обласної комунальної власності

Звідки вітер віє. Або Хто штовхає до приватизації майно обласної комунальної власності

Як стало відомо «Відомостям» цими днями, виявляється, депутати ще й сфабрикували інформацію щодо об’єкта приватизації на Лесі Українки.

Автор: Галина ФЕДОРЕНКО / Джерело: Відомості

У минулих номерах «Відомості» розповідали, як депутати Волинської обласної ради проштовхували, а потім, застосовуючи «кнопкодавство» та порушуючи законодавство, проголосували на сесії, яка відбулася 21 листопада, питання затвердження переліку об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації у 2014–2015 роках. Ми не будемо сьогодні переповідати, як це було: уважний читач і так усе зрозумів, а зупинимося на тому, хто вони, ці депутати, які всупереч законодавству, інтересам громадськості пішли на такий ганебний вчинок. Адже питання не в самій приватизації. Питання в іншому: що саме, де саме та чи законно?

«БАТЬКІВЩИНА» ВІДЗНАЧИЛАСЬ НА ВСІ «СТО»

Ви ще досі вірите, що донедавна опозиційна партія «Батьківщина» стоїть на сторожі інтересів громадян? Опустіться на землю: не цікаві їй ваші інтереси. Там такі самі живі люди, як у Партії регіонів, «Нашій Україні», «Єдиному центрі», Компартії, Радикальній партії… Просто їх частіше викидають із влади, і тому вони активніше за інших бігають на мітинги, кричать різного роду соціальні лозунги — так, щоб за серце брало простого трудівника, обіцяють, клянуться, а сідають у чиновницькі крісла — і тут же про все забувають. Зрештою, вони ніколи й не пам’ятали. «Жирненькі» місця повністю відключають мозок.

Зверніть увагу, саме в «Батьківщині» завжди було найбільше політичних запроданців. Постійні скандали на місцевому рівні. Про Верховну Раду взагалі говорити не доводиться. Приходять за списками однієї партії, а шукати їх доводиться серед інших, тих, що ближче до коритця, звідки й посьорбати можна, ще й посаду отримати.

А тепер скажіть: хто найбільше на державному рівні кричить про неможливість «кнопкодавства»? Правильно, «Батьківщина». Але, як показує життя, тільки коли це не стосується персонально її інтересів. А коли вже є інтерес, отоді...

Яскравий приклад — голосування у Волинській обласній раді 21 листопада. Найбільше голосів за приватизацію видала, не повірите, «Батьківщина» — майже всі депутати, хто був на той час у залі, сказали «за». Решту голосів додали «Народна партія», «Наша Україна», «Єдиний центр», «Собор», «Фронт змін», які завжди намагаються асоціювати себе з народом, а діють від ситуації. Найменше голосів дали представники Партії регіонів. Може, тим, що не ходять на сесію, а може, принципова позиція — не голосувати з опонентами. Категорично проти цього питання виступили лише депутати від «Свободи». Вони не тільки не голосували, а й намагалися переконати колег не вчиняти протиправних дій. Не послухали. А звідси висновок: демократи-депутати, які так красиво заводять народ на мітингах, насправді, ще раз підкреслимо, зовсім ним не переймаються. Це для того, щоб люди розуміли, коли в 2015 році йтимуть на вибори органів місцевого самоврядування, і не дуже купувалися на обіцянки.

Вразив і той факт, що у сумнівному голосуванні взяв участь відомий правник Сергій Слабенко, який чи не на кожній сесії повчає депутатів законів і саме з ініціативи якого були внесені зміни до регламенту щодо «кнопкодавства». Він не тільки не помітив  порушень у порядку денному, не тільки тихесенько проковтнув заяву колеги про те, що той не голосував, але й сам узяв участь у голосуванні.

Як стало відомо «Відомостям» цими днями, виявляється, депутати ще й сфабрикували інформацію щодо об’єкта приватизації на Лесі Українки. Вказавши в порядку денному будинок № 9, насправді на аукціон виставляють частину будинку № 7. І найцікавіше те, що Вітер перед винесенням питання на сесію «забігав» на об’єкти персонально. Тобто він знав, що робить «хімію», але не зупинив. Не зупинив цей процес і депутат Святослав Кравчук, він же заступник міського голови Луцька, промовчала і велика поборниця правди, вона ж і журналіст, Валентина Блінова. Обоє знали, що відбувається, але не сказали. Навпаки, проголосували «за».

ЗА 10 ТИСЯЧ У МІСЯЦЬ ВІТЕР МІГ БИ Й ПОТРУДИТИСЯ НА ГРОМАДУ

Останні події навколо приватизації комунальної власності, яку затіяла обласна рада, заставили «Відомості» більш прискіпливо придивитися до тих, хто посідає керівні посади в представницькому органі влади. Відразу зазначимо, це не призначенці з Центру. Тому на Київ нічого кивати. В радах працюють люди, яких обирає громада з метою вирішувати місцеві проблеми та максимально відстоювати її інтереси.

Після революційних подій Волинську обласну раду 20 лютого очолив Валентин Вітер, який за тодішньої влади працював заступником голови. Скажемо відверто, кілька років його практично ніхто й не чув. Ну, сидів собі там чоловік у кабінеті на третьому поверсі, нікого не чіпав, на сесіях в основному мовчав, що влаштовувало і «ваших», і «наших». Але революційні події «викинули» на вулицю представників Януковича, і тут же перед Вітром відкрилися широкі двері у владу. Він був обраний головою обласної ради.  

Думалося все, зараз чоловік проявить свої організаторські здібності, свої приховані пролетарські риси характеру: чесність, справедливість. Грудьми ляже за правду-матку і покаже ворогам народу, як не можна гнобити пролетаріат. Натомість усе звелося до проведення сесій у кілька етапів, роботи комісій.

Подумалося, а може, чоловікові мало платять, от він і не допрацьовує. Сьогодні ж на кожному кутку всі тільки й говорять, що чиновникам мало платять, тому вони й не справляються зі зловживаннями.

«Відомості» не полінувалися, походили по Інтернету і знайшли інформацію щодо оплати праці керівництва обласної ради за півроку діяльності. Зупинимося на голові облради Валентинові Вітрові.

За інформацією VIP від 25 вересня 2014 року, в матеріалі «За півроку керівництво Волиньради преміювало себе на 34,5 тисячі гривень» читаємо: «Посадовий оклад Валентина Вітра становить 4980 гривень. Доплата за ранг (другий) — 150 гривень, надбавка за вислугу років — 513 гривень. За виконання особливо важливої роботи (цікаво, якої? — Ред.) йому ще донараховують 50% від посадового окладу, тобто 2565 гривень». Нагадаємо, у проекті рішення Волиньради «Про голову обласної ради Вітра В. С.» тоді йшлося про 90% надбавку, але через обурення громадськості її все ж вирішили зменшити. І того разом виходить 8208 гривень. Але це ще не все. Виявляється, посадовцю щомісяця до цієї цифри дораховують ще 50% премії від окладу. Таким чином, Валентин Вітер отримує місячну зарплату у розмірі 10 554 гривні (за період із 1 березня по 1 вересня 2014 року ця сума сягнула 63 328 гривень).

Як для Волині, погодьтеся, платня досить-таки пристойна. Це при тому, що середня по області становить у межах 2800 гривень.

Виникає логічне питання: а якої складності роботу виконує голова обласної ради, щоб отримувати премію? Звісно, якби ці нарахування проводились у період стабільного розвитку економіки, мирний час, куди б не йшло. Сьогодні країна, і Волинь зокрема, переживають дуже складний період, коли на Сході йде війна і кожна копійка на рахунку. Коли населення відриває від себе останнє, щоб допомогти армійцям, хтось розкошує за рахунок сплати наших із вами податків, а головне — при цьому ще й намагається його (народ) надурити. Не достойно. Не забуваймо, Вітер — представник партії «Батьківщина».

Під час пошуку інформації в Інтернеті виявили, що у голови обласної ради ще є радник, якому за ті ж самі півроку нарахували 7269 гривень, консультант, який обійшовся бюджету вже в 20 344 гривні. Читач скаже: всі доплати, консультанти, радники передбачені законом. Ніхто й не заперечує. Але країна сьогодні живе в стані війни, страшного падіння економіки, Прем’єр Яценюк чи не щодня наголошує на необхідності економії, навіть Програму запропонував...

До речі, ходять чутки, що приміщення на Лесі Українки та Романюка хочуть використати під бізнес-центри, якісь там фітнес-клуби. На Романюка — нібито добудувати третій поверх. Усе це чутки. Ми не стверджуємо, що вони правдиві, тому будемо стежити, хто кинув око на приміщення та за яку суму спробують їх продати. Ну і, звісно, що отримає бюджет. Якщо, звичайно, прокуратура дасть на це добро. Порушення законодавства очевидні.

P. S. Тема на контролі. Далі буде.

Loading...