Ціни на продукти харчування продовжують рости

Ціни на продукти харчування продовжують рости

Дешевшими, як торік, виявились овочі так званого борщового набору.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Коли раніше статистика свідчила, що пересічна українська сім’я проїдає більшу частину свого бюджету, то нині стає страшно, що скоро на харчі йтиме все до останньої копійки. Бо як не крути, а ціни вперто повзуть угору. Традиційно дорожчає м’ясо, несподівано росте вартість круп, ще й ніяк не падає ціна на деякі сезонні овочі.

Зазвичай улітку ми звикли налягати на овочі, адже так можна було і кошти заощадити, і вітамінів набратись. Але дещо нетиповим виявився цей сезон. Особливо вразили всіх ціни на огірки, які все тримаються на позначці 8–10 гривень за кілограм. Отож господині нарікають: із такими цінами маринованих огірочків узимку не бачити. Дешевшими виявилися навіть помідори. Так, невеличкі томати коштують 4,5 гривні за кіло, а більші — на півтори гривні дорожчі. Звісно, можна знайти й імпортні тепличні аж за 15. Не надто накупишся для закруток й перцю та баклажанів, за кілограм яких нині правлять шість гривень.

Дешевшими, як торік, виявились овочі так званого борщового набору. Так, за кіло картоплі в середньому просять три гривні. Стільки ж коштує цибуля, молоденький червоний бурячок. Морква на гривню дорожча, а капуста потягне до двох гривень.

Фермер Руслан Хомич каже, що таким цінам посприяв хороший урожай.

— Овочева група цього року дуже добре вродила, тішаться достойним врожаєм навіть у тих районах Волині, де раніше «нічого не росло», — каже господарник. — Але радіти рано, бо велика частина овочів ще в землі, а природні катаклізми можуть статися в будь-який момент, та й ситуація в країні невідомо яким боком обернеться.

Руслан Миколайович припускає, що на осінь борщовий набір ще впаде в ціні. З його слів, кілограм бараболі, моркви, буряка, капусти коштуватиме від однієї до двох гривень.

Із фруктів найдешевші кавуни — від трьох гривень, за кіло херсонських динь просять шість, а от уже за «амал» — 10. Не надто потішиш себе цього літа й персиками, що коштують від 17 гривень, та виноградом, який потягне від 27 до 35. Захмарними видаються ціни на імпортні плоди: лимони — 37 гривень, ківі — 45, банани, апельсини —15–20.

Зменшує потяг господинь до консервації й цьогорічна вартість цукру. Так, ще торік улітку він коштував близько семи гривень за кілограм, а зараз кіло солодкого піску обійдеться щонайменше в 10.

Пішли вгору й ціни на крупи. Як повідомляє агентство AgroNews, в Україні за останні тижні липня подорожчали пшоно, рис, гречка, манна та вівсяна крупи. Найбільше додало в ціні пшоно — майже 7%, при цьому його вартість на Волині найвища з усіх регіонів і становить 10 гривень за кілограм. Рис теж подорожчав і вартує 9–12 гривень, гречка — від 9, пшенична крупа — 5, горох — 7.

До початку зими прогнозують іще одне зростання вартості круп. Зауважимо, що наприкінці минулого року за кіло рису просили від 7 гривень, гречка коштувала 6, а пшеничну крупу можна було знайти по 2,60.

Волинських землеробів таке подорожчання круп дивує, кажуть, в чому причина — не відомо. Мовляв, тут у черговий раз наживаються крупні трейдери, наганяючи вартість готового продукту, бо зерно у селян купують за тією ж ціною, що й минулого року.

Ще одним літнім «сюрпризом» став стрибок ціни курятини. Нині за кілограм філе просять 44 гривні. А гомілки, стегна, четвертинки, крильця коштують у межах 30. При цьому ще навесні курячі субпродукти вартували 22–24 гривні, а добротне філе на кістці — 26, коли зараз потягне майже 33.

Стабільно дорогим лишається й інше м’ясо. Ціна на свинину стартує з 45 гривень за кіло такого собі м’ясця, тоді як відбірна шинка обійдеться у 60, а в супермаркетах —  й у цілих 80 гривень. Ясна річ, подорожчав і фарш — тепер у середньому коштує до 39 гривень. На диво, тримається ціна на сало — від 15 до 25 гривень за кілограм.

Так само поки не зросла вартість і молочних виробів. Літр домашнього молока оцінюють у 7 гривень, тоді як «заводське» коштує в середньому 9, сепараторна сметана — 36, кисломолочний сир — 20 гривень за кілограм, вершкове масло — 65.

Loading...