Волинянам знову відшкодовуватимуть вартість ліків від гіпертонії

Волинянам знову відшкодовуватимуть вартість ліків від гіпертонії

Завідувач обласного центру кардіоваскулярної патології і тромболізису комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Ягенський зазначив, що запобігти інфарктам та інсультам може вчасна діагностика ризиків серцево-судинних захворювань.

Джерело: Відомості

З 1 липня відновлено дію пілотної програми щодо відшкодування вартості ліків  для хворих на артеріальну гіпертензію.

За словами начальника управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федора Кошеля, на це виділено 780 тисяч гривень із держбюджету. На Волинь же загалом надійде три мільйони. Нагадаємо, для того, щоб купити дешевше ліки для регулювання тиску, людині треба взяти рецепт у свого сімейного лікаря. Залежно від виробника, відшкодування вартості препарату становить у межах 60–90%.

Відновлення цього проекту є надзвичайно важливим, адже з початку року вартість ліків зросла чи не вдвічі. А серцево-судинні недуги впевнено лідирують у переліку захворювань наших громадян.

Якщо говорити про запобігання цим хворобам, то минулого тижня у Луцьку всім охочим безплатно вимірювали тиск і рівень холестерину прямо на вулицях міста. Акція триватиме протягом місяця. Проводиться вона Центром моніторингу обстеження населення регіональної програми запобігання та лікування серцево-судинних захворювань «Волинькард» у співпраці з КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» та медичним центром «Благомед». Планується, що за цей час безплатно зможе обстежитися близько двох тисяч лучан.

Завідувач обласного центру кардіоваскулярної патології і тромболізису комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Ягенський зазначив, що запобігти інфарктам та інсультам може вчасна діагностика ризиків серцево-судинних захворювань. А для цього якраз і треба стежити за рівнем тиску і холестерину.

У нормі артеріальний тиск має бути нижчий 140/90 мм рт. ст., незалежно від віку та статі. Холестерин — основний ворог серця, адже саме він формує атеросклеротичні бляшки в судинах і призводить до інфаркту й інсульту. В  здорової  людини холестерин  має  бути  нижчим 5,0 ммоль/літр, якщо ж є захворювання серця — менше 4,0–4,5 ммоль/літр. Підвищений рівень глюкози в крові збільшує ризик розвитку інфаркту й інсульту. Норма глюкози — 3,3–5,5 ммоль/літр. Якщо ці показники не в нормі, варто негайно звернутися до лікаря.

Loading...