Які з волинських підприємств готові до конкуренції в Європі

Які з волинських підприємств готові до конкуренції в Європі

Після скасування країнами ЄС митних зборів і підготовки до впровадження режиму вільної торгівлі з європейськими країнами відкрилися нові можливості для експорту.

Автор: Розмовляла Наталка СЛЮСАР / Джерело: Відомості

Президент Петро Порошенко 27 червня у Брюсселі має підписати Угоду про асоціацію України з Євросоюзом. Вона передбачає реформи в ключових сферах, зокрема в державному управлінні, правоохоронних органах, економіці, захисті прав споживачів, енергетиці, транспорті, охороні навколишнього середовища, промисловому розвитку, соціальному розвитку та захисті, освіті, культурі. У ЄС обіцяють, що нові ринкові можливості й більш високі стандарти виробництва стимулюватимуть інвестиції, модернізацію сільського господарства і поліпшення умов праці в нашій державі. Загалом же додаткові доходи українських підприємств мають сягнути 1,2 мільярда євро. Разом із тим уже з 23 квітня в Україні діють автономні торговельні преференції, надані європейським співтовариством українським товарам у вигляді «бонуса». Як користуються цим волинські підприємства, «Відомості» запитали у першого заступника голови ОДА Сергія Кудрявцева.

— Уже сьогодні країни-члени ЄС є основними торговими партнерами Волині. Обсяги зовнішньої торгівлі товарами області з цими державами становлять понад 70% від сукупних комерційних операцій, здійснених місцевими підприємствами як у 2013 році (1,2 млрд дол. США), так і протягом січня–квітня поточного року (147,6 млн дол. США). Майже 70% волинських товарів експортується до ЄС. Відміна мита передусім позитивно вплине на виробництво зернових, оскільки сільгоспвиробники зможуть більше експортувати цієї продукції. Для такого ж успішного виходу на європейський ринок виробників м’ясної та молочної продукції необхідно прийняти низку законопроектів, які гарантують безпеку харчових продуктів, а також пройти перевірки підприємств інспекторами Єврокомісії.

Після скасування країнами ЄС митних зборів і підготовки до впровадження режиму вільної торгівлі з європейськими країнами відкрилися нові можливості для експорту. Відвантажують же свою продукцію на Європу в основному ті підприємства, які робили це досі. Це й «Модерн-Експо», і «Кромберг», і «СКФ Україна». Декому вдалося наростити обсяги експортованої продукції. Так, швейцарська компанія «Нестле» відзначає підвищення попиту на продукцію її українських підприємств завдяки скасуванню в травні цього року мит при імпорті в країни ЄС. Зокрема, фабрика «Торчин» (ПрАТ «Волиньхолдинг»), окрім Російської Федерації, на яку припадає майже половина її експортних продажів, поставляє соуси в Болгарію, Молдову, Латвію, Румунію, Білорусь, Казахстан, Ізраїль, США, Грузію. У 2014 році почався експорт соусів до Польщі.

— Яку продукцію волинські підприємства постачають на ринки ЄС?

— Це здебільшого продукція лісового господарства та деревообробної промисловості, зокрема лісоматеріали, деревостружкові плити, столярні вироби, а також інша продукція сировинного характеру. Існують також реальні передумови для збільшення поставок до Євросоюзу продукції машинобудування, а також харчової і легкої промисловості.

Loading...