На Волині не хочуть облаштовувати пляжі

На Волині не хочуть облаштовувати пляжі
Озеро Люб’язь, Любешівський район

Зменшилася кількість місць у порівнянні з минулим роком у Локачинському, Любомльському, Любешівському, Ратнівському та Шацькому районах. У чому причина? Відповідь банальна: ніхто не хоче брати на себе відповідальність за безпеку людей.

Автор: Наталка СЛЮСАР / Джерело: Відомості

В озерному краї доступ до водойм обмежений

Перші літні спекотні дні виявили на Волині проблему, якої, здавалося б, в озерному краї бути не повинно. А саме: купатися громадянам, по суті, немає де. І це при тому, що, за офіційними даними, на території області — 265 озер. У чому причина, розбиралися «Відомості».

Це колись було так: є у селі чи місті річка, озеро, ставок — місцеві люди мають туди необмежений доступ і купаються. Сьогодні ж стоїть питання не просто покупатись, а й зробити це безпечно. Шість потопельників в області на Зелені свята — цифра дуже велика. Офіційно відкритих пляжів на Волині, на жаль, щороку все менше. Як повідомили «Відомостям» у Державній службі з надзвичайних ситуацій, у 2014-му відкрито лише 17 пляжів, що мають паспорти. Торік таких було 41. У Володимир-Волинському, Горохівському, Іваничівському, Маневицькому районах і місті Володимирі-Волинському офіційних місць для купання взагалі немає. І це-то при таких водоймах, що там є! Зменшилася кількість місць у порівнянні з минулим роком у Локачинському, Любомльському, Любешівському, Ратнівському та Шацькому районах. У чому причина? Відповідь банальна: ніхто не хоче брати на себе відповідальність за безпеку людей.

Немає грошей чи бажання?

А повинні її брати передусім органи місцевої влади. Так пише закон. Але їм легше поставити табличку: «Дно не обстежене. Купання заборонено». Візьмемо для прикладу Любешівський район. Озера там є дуже гарні. Але офіційно відкритих пляжів — жодного. Люб’язь — одне з найбільших озер Волині. Шикарний краєвид, чиста вода. Але ось пляжу відкритого немає. Про це «Відомостям» повідомив сільський голова Борис Шубич.

— Озеро не входить у межі населеного пункту, — каже посадовець. — Облаштувати пляж, звичайно, можна, але коштів на це сільська рада не має. Щоб відкрити офіційно зону відпочинку, треба облаштувати рятувальний пункт. А це значить навчити і платити зарплату матросам-рятувальникам, купити човен, круги, обстежити дно, доглядати за пляжем і т. д. Для цього треба створити спеціальне комунальне підприємство, вкласти чималі гроші. У сільради їх нема. А наші люди у плані розвитку зеленого туризму досить пасивні: відпочивальників активно ніхто не приймає, бо умов відповідних немає. Як кажуть, у нас у селі всі зручності надворі. Хоча детальний план розвитку території є, і він передбачає будівництво Будинку туриста, земля зарезервована. На жаль, під цей проект інвестора немає.

Сьогодні Богдан Шубич шукає гроші на солярку, аби хоч покосити берег біля озера. За його підрахунками, на це треба приблизно 1200 гривень.

Не ліпша ситуація і на водоймах, які офіційно закріплені за орендарями.

— У нас на озері є чотири орендарі, — розповів «Відомостям» сільський голова Озерянської сільської ради Турійського району Ярослав Гаврилевський. — На сьогодні жоден із них документів на пляжі ще не подав, хоча люди приїжджають, купаються. Обіцяють до кінця місяця зробити. Сьогодні всю відповідальність поклали на сільських голів. А чому це? Озеро в оренду здає районна влада, бо воно розміщене поза межами населеного пункту, прибуток отримує господар бази, сільська рада має в рік десь 10 тисяч орендної плати. Але ми мусимо контролювати. Хоча реальних механізмів покарання винних у неналежному утриманні пляжів у нас нема.

Натомість у Кисилині Локачинського району сподіваються, що облаштування місцевої водойми дасть додатковий поштовх для розвитку села. Хоча, якщо чесно, озеро там поступається тим, що в Люб’язі й Озерянах. Проте голова місцевої громадської організації «Стохід» Галина Віннік каже, що готова поборотись, аби «вибити» гроші на розвиток.

— У нас уже є план, який ми написали у рамках транскордонного проекту розвитку туризму «Планета ідей». Якщо він переможе, то ми можемо отримати 100 тисяч гривень, — каже пані Галина. — За ці гроші почистимо дно, облаштуємо пляж, поставимо бесідку, туалети, зробимо місце під мангал. І люди приїдуть відпочивати.

Де купатися безпечно

«Для чого офіційно облаштовувати пляжі? — спитаєте ви. — Можна ж і «так» покупатися». Воно, звісно, можна. Якби не одне «але». Де гарантія, що ви не настромитеся під час купання на якийсь гострий предмет, гілляку і таке інше? А це поранення, втрата орієнтації у воді з відповідними наслідками. Хто готовий наражати на таку небезпеку себе чи своїх дітей? Тому-то і потрібно обстежувати дно водойм. Проте ні місцева влада, ні орендарі робити цього не поспішають.

— Водолазно-рятувальним підрозділом розпочато роботу з обстеження й очищення дна акваторій пляжів від сторонніх предметів, укладені угоди на проведення очищення дна акваторії на 22 об’єктах та проведені відповідні роботи на 14. Не укладено угоди в Ківерцівському, Локачинському, Луцькому (2 з 4), Любешівському, Ратнівському, Рожищенському, Турійському (1 з 6) та Шацькому районах (8 із 13), — кажуть у ДСНС в області.

За даними рятувальників, на сьогодні безпечно купатися можна на 9 пляжах на озері Світязь, на міських пляжах на річках Стир і Турія у Луцьку та Ковелі, озері Доброму Камінь-Каширського району, озерах із однаковою назвою Пісочне у Буцинській і Кримненській сільрадах Старовижівського району, озері Величі у Соловичах Турійського району та на водоймах, які належать таборам «Оберіг» в Уховецьку Ковельського та «Сонячний» у Гаразджі Луцького районів.

Loading...