Волинь — у лідерах за аварійністю на дорогах

Волинь — у лідерах за аварійністю на дорогах
В аварії біля с. Брище минулого року загинуло троє людей, серед яких двоє дітей

Державтоінспекція Волинської області намагається знайти інші варіанти, щоб забезпечити безпеку дорожнього руху. Зокрема, в нас на стаціонарних постах діє система «Рубіж», але вона фіксує автомобілі, за якими є заборгованість із штрафів.

Автор: Спілкувалася Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Уже більше місяця Управління Державтоінспекції УМВС України у Волинській області очолює новий керівник — полковник міліції Володимир Кравченя. Про те, з якими труднощами доводиться стикатися, про співпрацю з громадськими організаціями, нові акценти у роботі ДАІ Володимир Федорович розповів у інтерв’ю журналісту «Відомостей».

— Останнім часом практикувалася співпраця ДАІ та громадських організацій, таких як «Самооборона Майдану Волині», «Автомайдан Волині», «Правий сектор». Наскільки вона була результативною та чи буде продовжуватися?

— Присутність громадськості ми завжди підтримуємо, і за умови розумної взаємодії це дає позитивний результат. Але люди, які зголосилися нам допомагати, повинні мати певну кваліфікацію або підготовку, проходити інструктажі. Бо хтось сприймає таку роботу серйозно, а для когось це просто забавки. Колись у нас був інститут ДНД — добровільної народної дружини, з якого виходили люди підготовлені, на жаль, зараз його відмінили. Людина мусить розуміти, які функції має виконувати, для чого, а коли приходить 17-річний школяр, бо він просто так хоче, то це неправильно.

— Що змінилось у структурі діяльності ДАІ у зв’язку з революційними подіями в країні. На чому тепер акцентуватимете свою увагу?

— Найперший мій акцент — це фаховий рівень підготовки співробітників. Обов’язковою є юридична освіта навіть у сержантському складі, практичний досвід роботи. Для нас головне завдання — повернути довіру людей до служби Державтоінспекції загалом, показати, що наші працівники — професіонали у своїй справі та готові якісно забезпечувати безпеку дорожнього руху на автошляхах області.

— Тепер будуть звільнені ті, хто не має юридичної освіти?

— Ні, тих, хто працює, звільняти не будемо, та при наборах на службу віддаватимемо цьому перевагу. Багатьом рекомендуємо покращувати свій кваліфікаційний рівень.

— Яким є матеріально-технічне забезпечення підрозділів ДАІ? Чи вистачає паливно-мастильних матеріалів, транспортних засобів?

— Звичайно, не вистачає. Бензин, який отримуємо централізовано, покриває 39,2% від потреби, 19,3% — дизельне паливо. Що стосується автомобілів, то за штатом має бути 147 транспортних засобів, а є лише 130, із них 20 — несправні, а 10 підлягають списанню.

— Як виходите з цієї ситуації?

— Доводиться жорстко економити. Намагаємося першочергово вирішувати питання, які впливають на ефективність забезпечення безпеки дорожнього руху та зменшення аварійності.

— Чи діє на Волині система автоматичної фотофіксації порушень Правил дорожнього руху. Чи потрібна вона?

— На сьогодні система автоматичної фіксації порушень ПДР не функціонує. Державтоінспекція Волинської області намагається знайти інші варіанти, щоб забезпечити безпеку дорожнього руху. Зокрема, в нас на стаціонарних постах діє система «Рубіж», але вона фіксує автомобілі, за якими є заборгованість із штрафів. Швидкість ми поки не фіксуємо.

— Дуже часто сьогодні інспектори ДАІ здійснюють патрулювання у глухих селах, де рух автотранспорту незначний. Чому? Невже там найбільша аварійність?

— Річ у тому, що кожен стройовий підрозділ має певну територію обслуговування, зокрема, як ви висловились, і «глухі села» є невід’ємною частиною такої території. Такі рейди є певною мірою профілактичними, оскільки з початку року саме в подібних населених пунктах найчастіше стаються резонансні ДТП, де гинуть люди.

— Якою є ситуація з аварійністю на Волині?

— На жаль, ситуація не зовсім хороша: область іде у лідерах за ДТП із потерпілими. Проте ми робимо все можливе, щоб зменшити цю кількість: здійснюємо передислокацію нарядів, збільшуємо їх щільність. І як результат — за останній місяць за ДТП Волинь уже на 6-му місці, а за ДТП із потерпілими з 1-го перемістилася на 4-е. Причини такої ситуації в тому, що у зв’язку з революційними подіями ДАІ не виконувала свої прямі функції. До того ж у нас прикордонний регіон, водії у довгих подорожах виснажуються, не відпочивають у дорозі, а це дає негативний вплив на реакцію за кермом. Погодні умови також впливають: часто йдуть дощі, похмуро, відповідно, видимість уже не та. До всього цьогоріч рано завершилася зима і рух транспорту пожвавився, зважаючи на те, що на дороги виїхали скутеристи.

— Лучани нарікають, що водії паркують свої автівки на тротуарах або зупинках громадського транспорту. Як навести лад із паркуванням?

— Річ у тому, що ми дійсно маємо проблеми зі стихійним паркуванням, оскільки паркувальних майданчиків у нас недостатньо і це призводить до того, що водії лишають свої машини де їм зручно, найчастіше у центрі міста, на території поблизу великих торгових центрів, магазинів, адміністративних будівель. Це передусім проблема органів місцевого самоврядування. Ми можемо лише вийти з ініціативою. Приписи пишемо за парковки постійно. Колись із автомобіля, який стоїть під знаком «Зупинка чи стоянка заборонена», дозволялося знімати номерний знак, а зараз ні. Водій зачинив машину й пішов на півдня, інспектор його чекати, звісно ж, не буде. Дати цьому лад можливо, лише коли будуть створені паркувальні майданчики. Подивіться на території біля нових будинків: є 40 квартир, приміром, а місць для парковки — п’ять, хоча повинно бути як мінімум 80%. Біля ЦУМу — капітальна проблема: там збоку парковка лишень на 10 місць. Звичайно, велику роль має відігравати свідомість водіїв, адже кожен мусить розуміти, що здійснювати рух потрібно таким чином, щоб не створювати перешкоди іншим учасникам, зокрема пішоходам. На жаль, ми не можемо розставити наряди поблизу цих проблемних місць, оскільки їх фізично не вистачає. А от певні «профілактичні  рейди» з представниками громадськості найближчим часом проведемо.

— Що нового з’явилось у ПДР і штрафах за їх порушення?

— Поки що змін немає, єдине — зросли штрафи за керування у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. Тепер ця сума становить від 3400 до 5950 гривень. Або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або адміністративний арешт на термін від семи до десяти діб. Але рішення приймає суд.

На фото: Володимир Кравченя

Loading...