Ліквідатори аварії на ЧАЕС відновлюють свій статус через суд

Ліквідатори аварії на ЧАЕС відновлюють свій статус через суд

Як з’ясували «Відомості», на Волині статусу ліквідатора позбавлено 24 особи. П’ятеро з них уже поновили його через суд. Дві справи наразі перебуває на розгляді.

Автор: Наталка Слюсар / Джерело: Відомості

Депутат Олександр Бик під час останньої сесії обласної ради порушив тему зняття статусу ліквідаторів аварії на ЧАЕС із низки волинян. Ми всі пам’ятаємо, як після протестів чорнобильців щодо обмеження їхніх пільг урядом Миколи Азарова було дано доручення перевірити правомірність надання українцям статусу ліквідаторів. Фінансова інспекція у 2011–2012 роках почала підіймати архівні справи чорнобильців 30-річної давності. Багатьох документів не було виявлено. В результаті комісія, створена при Мінсоцполітики, за поданням фінінспекторів позбавляла людей статусу ліквідаторів. Опісля органи Пенсійного фонду звернулися з позовами до чорнобильців про повернення неправомірно нарахованих їм коштів. А це, за словами Олександра Бика, тисячі гривень.

Як з’ясували «Відомості», на Волині статусу ліквідатора позбавлено 24 особи. П’ятеро з них уже поновили його через суд. Дві справи наразі перебуває на розгляді.

— Якщо фінінспекція не знайшла документів, то це не значить, що люди не були на ліквідації, — каже начальник відділу компенсацій, оздоровлення, переселення та забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, департаменту соціального захисту ОДА Людмила Нікітюк. — Минуло 28 років. Документи щодо заробітної плати мають зберігатися 70 років. Але однієї відомості про зарплату недостатньо. Необхідні інші документи. Якщо це військовий, то повинен бути запис у військовому квитку. Якщо призваний на ліквідацію аварії по мобілізації, то в нього має бути підвищена заробітна плата на підприємстві. Проблема  в  тому, що  військові частини  базувалися  поза межами  зони відчуження.  Самі  ж люди  працювали  у зоні. У багатьох не відзначені виїзди. Звичайно, є підприємства, що нараховували підвищену заробітну плату. Збереглися відомості, згідно з якими людина отримувала зарплату більшу в п’ять разів. Але треба підтвердження, що це було зроблено саме за роботу в зоні. А відповідні довідки про це не збереглися. Хоча без них не мали права нараховувати підвищену платню. Є відомість, а звідки, що — незрозуміло. Після перевірки фінінспекції відповідні документи подавалися на комісію при Мінсоцполітики, і там уже приймали рішення про вилучення посвідчень. Ті учасники ліквідації, які знають, що вони там були, звернулися до суду. Вже п’ятеро ліквідаторів поновили свій статус. Їм тепер треба повернути кошти за період, упродовж якого вони їх не отримували. А це приблизно два роки.

Людмила Андріївна зазначила, що найбільше проблем із підтверджувальними документами у міліціонерів, які супроводжували автобуси з Прип’яті, й у газовиків, які будували газопровід поблизу села Бобер Поліського району Київської області.

Зауважимо, що після рішення комісії про позбавлення статусу ліквідатора органи Пенсійного фонду зверталися до суду про повернення неправомірно нарахованих пенсій. Причому стосувалося це як конкретних фізичних осіб, так і цілих підприємств. «Відомостям» вдалося віднайти кілька таких судових справ.

Так, Управління ПФУ в місті Володимирі-Волинському та Володимир-Волинському районі звернулося з адміністративним позовом до громадянина про стягнення надміру виплаченої пенсії у сумі 23 474,90 гривні. Мовляв, йому була нарахована додаткова пенсія та знижено пенсійний вік на підставі посвідчення про статус учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС категорії 2, яке видане у березні 1993 року.

Підставою для видачі посвідчення учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС були довідки малого підприємства з газифікації від 18 лютого 1993 року № 58 про участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у селі Бобер Поліського району Київської області в період із 1 липня по 30 вересня 1987 року та № 817 про виплату відповідачеві підвищеної заробітної плати за роботу в зоні відчуження.

Разом із тим фінінспектори під час перевірки не знайшли відповідних наказів про відрядження працівників до зони відчуження. Більше того, виявили, що заробітна плата з підвищеним коефіцієнтом виплачувалася за вересень–жовтень, а не за липень–вересень, як було вказано у довідці. Це, по суті, й стало причиною для подання документів на комісію про позбавлення статусу.

Зазначимо, що учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, згідно з законом, вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов’язаних із усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986–1987 роках незалежно від кількості робочих днів. Тому нюанс про нарахування зарплати, виявлений фінінспекторами, по суті, нікчемний.

Волинський окружний адміністративний суд не задовольнив позов Пенсійного фонду, і чоловікові не довелося виплачувати понад 23 тисячі гривень державі.

До речі, у справах ПФУ проти юридичних осіб суд також ставав на бік останніх. Так, управління Пенсійного фонду України в м. Луцьку Волинської області звернулося з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Волиньгазбуд» про стягнення надмірно виплаченої пенсії в сумі 354 тисяч 397,16 гривні. А все тому, що воно нібито неправомірно видало шістьом своїм працівникам довідки про роботу в зоні. Суд відмовив Пенсійному фонду в задоволенні позову.

І таких справ Волинському окружному адмінсуду, починаючи з 2012 року, довелося розглядати добрий десяток.

Loading...