На Волині ремонт доріг цьогоріч — під питанням

На Волині ремонт доріг цьогоріч — під питанням
Вся дорога — у ямах / Фото: Наталка СЛЮСАР

В березні ситуація кардинально змінилась у гірший бік. І причина не лише у політичній площині (керівництво Служби автомобільних доріг у області змушене було написати заяви на звільнення), а й у суто економічній. Принаймні так «Відомості» запевнили в самому відомстві.

Автор: Наталка Слюсар / Джерело: Відомості

Ми всі добре пам’ятаємо, як минулої весни разом зі снігом «зійшли» дороги. Більшість із них потребувала капітального ремонту. Проте грошей на це не було. Вдовольнились ямковим. Що від нього залишилось і як будуть ремонтувати шляхи цьогоріч, з’ясовували «Відомості».

«На Волині вперше цього року сприятливі сонячні дні другої половини лютого дозволили дорожникам запустити роботу асфальтобетонних заводів і використати отримані на них гарячі суміші для ліквідації понад трьох тисяч квадратних метрів ямковості на шляхах», — так звітували дорожники про свою роботу ще у лютому.

В березні ситуація кардинально змінилась у гірший бік. І причина не лише у політичній площині (керівництво Служби автомобільних доріг у області змушене було написати заяви на звільнення), а й у суто економічній. Принаймні так «Відомості» запевнили в самому відомстві.

— За сприятливої погоди сьогодні ми не можемо проводити роботи через брак коштів, — сказав заступник начальника обласної Служби автодоріг Юрій Ришкевич. — Зараз на шляхах Волині працює чотири бригади. З їхньою допомогою латається до 60 кв. м ям у день. Це дуже мало, просто мізер. Уся проблема у фінансах. Ми винні підрядним організаціям близько 100 мільйонів гривень за виконані в попередні роки роботи. Дорожні ж підприємства власних оборотних коштів для закупівлі матеріалів не мають. Узагалі нині Служба працює у режимі 2–3-денного робочого тижня.

Юрій Ришкевич зазначив, що цього року на експлуатаційне утримання автошляхів Волині виділено 74 мільйони гривень. Для порівняння: торік ця сума становила 109 мільйонів. Саме за ці кошти проводиться поточний ремонт. Простіше — засипання вибоїн. Це важливо навіть для того, щоб уникнути аварій.

— На дорогах загальнодержавного значення цьогоріч аварійно-небезпечної ямковості наразі немає, — запевнив Ришкевич.

«Відомості» засумнівались і проїхалися деякими трасами. Всього на Волині три дороги державного значення: Київ — Ковель — Ягодин, Львів — Радехів — Луцьк і Устилуг — Луцьк — Рівне.

Не знаю, що значить із погляду шляховиків аварійно небезпечна ямковість, але «Відомості» на власні очі бачили, як на «володимирській» трасі від Смолигова до Манькова три автомобілісти у різних місцях «перевзували» колеса. А один чоловік у Затурцях міняв аж пару: в’їхав у таку баюру, що погнув відразу два диски. Переповідати їхні коментарі не можемо: суцільна нецензурна лексика.

Та й самі ми могли пересвідчитися, що цей відрізок дороги всіяний ямами, мов решето. Машини на деяких ділянках змушені з’їжджати на зустрічну смугу. І це не аварійно небезпечно?

Юрій Ришкевич сказав, що знає про цей відтинок. Він дійсно потребує нагального ремонту. Як, до речі, й уся траса Луцьк — Володимир-Волинський:

— В області є чотири таких ділянки, які потребують нагального ремонту. Ми готові це робити, як тільки з’являться гроші.

Говорити про точну суму, передбачену на ремонт автошляхів цього року, дорожники не можуть: чекають на секвестр бюджету.

До речі, «Відомості» мають інформацію, що для Волині на ремонт доріг місцевого значення було передбачено 152 мільйони гривень. Для порівняння: для Львівщини, у якої мережа шляхів на порядок більша, ця цифра становила понад 90 мільйонів. Що фактично отримає область, наразі невідомо. Дороги ж без грошей не ремонтуються.

— Наразі коштів катастрофічно не вистачає, тому просто нема слів, коли їх доводиться витрачати на відновлення дорожніх знаків і зупинок, — каже Юрій Ришкевич. — Хулігани нівечать лавки, а автопавільйони доводять до такого стану, що люди не можуть туди зайти. Просимо всіх, хто став свідком дій вандалів, телефонувати на «гарячу лінію» Служби автодоріг у області (0332)-78-54-69 чи викликати ДАІ за телефоном 102.

На фото: Знищена зупинка

Питання, треба сказати, досить актуальне. Тому що дорожні знаки, зупинки ставлять за тією ж статтею видатків, що й роблять ямковий ремонт.

«Відомості» ж обов’язково повернуться до теми ремонту автошляхів після того, як надійдуть кошти, які цьогоріч виділять на дороги.

Loading...