На Волині за отримання хабара судили лікарку

На Волині за отримання хабара судили лікарку

У грудні в районному суді слухали справу, де на лаві підсудних опинилася завідувачка місцевого поліклінічного відділення та за сумісництвом лікар-офтальмолог.

Автор: Наталка СЛЮСАР / Джерело: Відомості

Штраф у розмірі 11 тисяч 900 гривень і позбавлення права обіймати посади, пов’язані з виконанням адміністративно-господарських функцій, строком на два роки — такий вирок виніс суд завідувачці поліклінічного відділення, лікарю-офтальмологу однієї із райлікарень області за одержання хабара.

Ми часто чуємо, що довідки для одержання інвалідності купуються. «Винагороду» платять навіть ті, хто має повне право на отримання групи. Проте реально справи до суду рідко доходять: вину лікарів довести важко.

У грудні в районному суді слухали справу, де на лаві підсудних опинилася завідувачка місцевого поліклінічного відділення та за сумісництвом лікар-офтальмолог. Її обвинувачували у тому, що, будучи службовою особою, вона вимагала й отримувала незаконну винагороду за «потрібні» направлення, записи тощо. На розгляд суду слідство представило два епізоди.

Перший стосувався ще 2011 року. Лікарка нібито вимагала винагороду в розмірі 200 гривень від дівчини, якій потрібно було встановити групу інвалідності у зв’язку з проникаючим пораненням лівого ока в дитинстві та втратою зору на цьому оці.

Як читаємо у матеріалах справи, медичка сказала, що не передасть направлення на МСЕК для встановлення групи інвалідності, якщо їй не заплатять 200 гривень. Як розповіла дівчина, офтальмолог «продемонструвала аркуш паперу з власноручно виконаним рукописним записом «200 грн» і сказала: «Хай мама приїде та привезе».

Жінка так і вчинила: групу дитині треба було робити. Одначе на суді сказала, що слідство на неї тиснуло і ті 200 гривень були зовсім не хабаром: мовляв, вона їх «занесла добровільно як подяку лікарю за її працю, бо обвинувачена завжди допомагала її дочці, коли вони зверталися, починаючи з 9 жовтня 1996 року — періоду, коли дитина отримала травму ока».

Можливо, справа і зовсім би розсипалась, якби не принципова позиція іншого потерпілого — чоловіка, від якого районний окуліст вимагала гроші за медичну довідку для отримання водійських прав.

Молодик розповів, що проблеми з зором має з дитинства. Через це його навіть в армію не взяли, комісувавши. Тоді ж, під час проходження медичного огляду, він запитав у лікаря, чи має право отримати посвідчення водія на керування транспортними засобами категорії «В», на що та відповіла позитивно, однак зазначила, що він повинен кермувати в окулярах.

Приблизно у жовтні 2012 року чоловік захотів одержати права. Успішно пройшов медогляд у кількох лікарів. Коли потрапив на огляд до офтальмолога й повідомив, що хоче отримати водійське посвідчення, остання сказала, що у зв’язку з вадами зору він узагалі не може керувати транспортними засобами. Лікар зробила якісь записи в амбулаторній картці, а у медичній нічого не записувала.

Невдовзі чоловік повторно звернувся до окуліста щодо можливості керувати транспортними засобами, і тоді обвинувачена повідомила йому, що за 250 доларів допоможе оформити медичну карту огляду кандидата у водії транспорту з фотографією в окулярах. Потім вона сказала, що медкарта зі знімком без окулярів обійдеться йому в 500 доларів. Так краще для поїздок за кордон. На це чоловік погодився, хоча знав про те, що погано бачить. Але після того він вирішив звернутися в міліцію, де написав відповідну заяву.

Призначеного дня прийшов у лікарню до офтальмолога, передав їй власні 500 доларів, а вона віддала йому медкарту. Після чого попрямував до автомобіля, де його чекали працівники міліції, та віддав медичну карту їм. Тоді міліціонери пішли в лікарню. На руках у лікарки експерти знайшли сліди зеленої фарби, якою були помічені купюри.

Лікарка себе винною не визнала. Проте суд щодо епізоду про хабар у 500 доларів був іншої думки. Вона має заплатити штраф у розмірі 11 тисяч 900 гривень. Також її позбавлено права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на два роки.

Щодо вимагання й одержання хабара у 200 гривень за направлення у МСЕК, то посадовця лікарні визнали невинуватою.

Loading...