У селі біля Луцька ростуть лимони-гіганти

У селі біля Луцька ростуть лимони-гіганти
Брати Болотіни серед лимонного царства / Фото: Ірина КОСТЮК

У селі Маяки, що неподалік обласного центру, лучанин Володимир Болотін має теплицю, яку по праву можна назвати цитрусовим царством. Ростуть там лимони гігантських розмірів, а ще — ароматні мандарини, апельсини та духмяний лавровий лист.

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Лучанин Володимир Болотін зумів перетворити своє захоплення екзотичними рослинами на прибутковий сімейний бізнес. Ще три роки тому задумка вирощувати лимони в умовах волинського клімату була просто мрією. А вже зараз у селі Маяки, що неподалік обласного центру, Володимир має теплицю, яку по праву можна назвати цитрусовим царством. Ростуть там лимони гігантських розмірів, а ще — ароматні мандарини, апельсини та духмяний лавровий лист. Володимир Болотін розповів «Відомостям», що давно хотів робити те, що би приносило не лише гроші, а й задоволення.

— Подорожуючи європейськими країнами, в яких вирощують квіти, — Голландією, Бельгією, Німеччиною, бачив, якими у них є тепличні господарства. А ідея вирощувати саме лимони з’явилася, коли ми з братом Миколою побували у Києві на зустрічі з відомим селекціонером Патієм. Оглянувши його теплицю, вирішили, що й собі можемо таке збудувати вдома, в Маяках. Він вирощував банани, апельсини, лимони... Саме там придбали п’ять перших лимонних дерев, із яких уже сьогодні виростили цілу плантацію, — розповів Володимир.

На фото: Щоденний огляд екзотичної теплиці

— Я зовсім не розумівся на цих аграрних штуковинах, але коли відвідав теплиці селекціонера, то захопився всерйоз, — приєднався до розмови брат Володимира Микола. — Тепер уранці та ввечері заходжу до парника, Володя мене постійно вчить, як правильно доглядати за лимонами, як їх поливати, обігрівати...

Сам Володимир Болотін за освітою економіст, а тонкощам аграрної науки навчився, читаючи літературу, статті в Інтернеті, спілкуючись із уже досвідченими у цьому ділі людьми. Поєднавши фах і захоплення, незчувсь, як вирощування екзотики у теплиці стало сімейним бізнесом.

Площа теплиці — 137,5 квадратного метра. Вона є унікальною, оскільки побудована за особливою технологією — на два з половиною метри занурена вглиб землі. Володимир каже, що зробили це спеціально, адже ґрунт упродовж року має сталу температуру, яка коливається в межах 8–9 градусів вище нуля, завдяки чому в парнику підтримується потрібна температура. Стіни покриті фольгою — сонячні промені, відбиваючись від них, розсіюються в 1,8 разу інтенсивніше, що сприятливо впливає на ріст рослин. А цитрини у теплиці Болотіних і справді велетенські — один плід може заважити більше кілограма!

— Влітку в парниках тримається спека до +40 градусів, але завдяки заглибленню земля виконує роль охолоджувача, тому жодних систем кондиціювання не потрібно. Додатково вмикати опалення в нічну пору доводиться лише взимку, коли надворі тріскучий мороз. Минулої зими на опалення ми витратили близько півтисячі гривень. Для такої теплиці, вважаю, то небагато. Це трохи нагадує льох, тільки з прозорим дахом, — повідав Володимир.

— А хіба лимони не люблять жаркий клімат? — перепитуємо.

— У зимовий період для них краще холодна зимівля, температура у теплиці підтримується на рівні 5–10 градусів вище нуля, — пояснив власник екзотичної оранжереї. — А оскільки лимони — культура субтропічна, люблять високу вологість, то для них потрібно створювати туман — для цього у парнику є спеціальна установка.

«Відомості» поцікавились у пана Володимира, чи однаково смакують вирощені ними цитрини й ті, які продаються в крамницях.

За його словами, у їхніх смак — більш насичений, адже, приміром, у супермаркетах лимон може зберігатися більше року, що негативно позначається на його смакових властивостях й ароматі.

Навесні любителі екзотики збираються поповнити свою колекцію ще однією незвичайною рослиною, що зовсім не притаманна волинському клімату, — «рукою Будди» (сорт цитрона. — Авт.), яка теж належить до цитрусових, а дивну назву має через схожість із людською долонею.

Поява нових сортів змусить братів Болотіних замислитися над розширенням теплиці. Проте це, за словами самих хлопців, не проблема, адже конструкція парника дозволяє легко додавати йому необхідну площу.

«Відомості» також з’ясували, що виростити лимон із посадженої кісточки можна, проте він почне плодоносити лише через 10–15 років. Якщо ж відщепнути гілочку від лимонного дерева, то цілком можливо отримати перші плоди вже за півроку вирощування в домашніх умовах.

Loading...