Ціна на цукор таки зросте

Ціна на цукор таки зросте

Експерти зазначають, що вперше за останнє десятиліття на ринку цукру під час сезону переробки спостерігається зростання вартості солодкого продукту.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Цукрова галузь більше не може працювати у збиток

Цукор почав стрімко рости в ціні. На Центральному ринку Луцька за кілограм просять 7,50 грн, а наприкінці літа був іще по 5,50 грн за кіло. Одна з продавчинь пояснює, що спрогнозувати подальшу його вартість важко. Розповідає, ще вчора реалізовували по 7 грн, а сьогодні зранку сказали продавати вже на 50 копійок дорожче. Для тих, хто купує оптом, мішок вартує 330 гривень, тоді як ще три тижні тому придбавали по 270 грн.

Поцікавилися ціною цукру в одному з магазинчиків, одначе продавчиня сказала, що на прилавку його немає взагалі. Мовляв, той, що був, розпродали минулого тижня, а на новий оптовик підняв ціну на гривню, тому будуть шукати, де взяти дешевше.

Експерти зазначають, що вперше за останнє десятиліття на ринку цукру під час сезону переробки спостерігається зростання вартості солодкого продукту.

Голова правління Національної асоціації цукровиробників «Укрцукор» Микола Ярчук каже, що цей рік є нетиповим порівняно з попередніми двома. Тоді спостерігалося перевиробництво цукру, а наразі, з його слів, продукування різко скоротилося, практично наполовину. Минулого сезону було виготовлено 2,3 млн т цукру, тоді як за підсумками цього сезону прогнозований обсяг становитиме 1,3–1,4 млн т. Інші експерти кажуть, що заводи не можуть працювати собі у збиток, адже собівартість цукру зростає.

Яка цінова політика у цукровій галузі Волині та чи підніматиметься й надалі вартість «білого піску», з’ясовували «Відомості».

Заступник директора департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Людмила Петриканин вважає, що об’єктивних причин для значного подорожчання цукру немає.

— Перехідні залишки й очікуване виробництво повністю забезпечують потребу в цій продукції як нашої області, так і держави, — каже Людмила Федорівна. — Ціна на цукор формується ринками, тобто попитом і пропозицією. А попит великою мірою — ажіотажем і різного роду чутками. Також на ціну впливає вартість складових його виробництва. Щоб виростити буряк, сільгоспвиробники затрачають енергоносії, мінеральні добрива, засоби захисту рослин та інше. А реалізують цукор за цінами, що склалися на ринку, нерідко навіть нижче собівартості.

Директор ПП «Європацукор» (Іваничівський цукровий завод) Ярослав Кауза має дещо іншу думку з цього приводу. Він вважає, що нинішнє подорожчання — процес прогнозований і логічний.

— Ціна цукру залежить від вартості його виробництва, і сьогодні він має коштувати понад 7 грн/кг, — каже Ярослав Антонович. — Якщо ціна буде менше семи гривень, то цукровій галузі не вижити. Минулого року заводи продали продукцію собі у збиток, для сільгоспвиробників вона також не покривала затрат на виробництво. Як результат — цього року буряків посіяли майже у два рази менше. Зокрема, якщо торік ми переробили 200 тис. т буряку, то цьогоріч — приблизно 100 тис. т. Тому низька ціна — це не панацея.

— Тобто можемо говорити, що цукор і далі буде дорожчати?

— На мою думку, вроздріб його ціна повинна бути близько восьми гривень, — пояснює Ярослав Кауза.

Loading...