Озеро Світязь може перетворитися на болото?

Озеро Світязь може перетворитися на болото?

Кожен, хто був на озері Світязь, купаючись, помічав на дні маленькі зелені кульки. Можливо, ви навіть із цікавістю їх роздивлялися, стискали в руці та викидали назад у воду.

Автор: Наталка СЛЮСАР / Джерело: Відомості

Кожен, хто був на озері Світязь, купаючись, помічав на дні маленькі зелені кульки. Можливо, ви навіть із цікавістю їх роздивлялися, стискали в руці та викидали назад у воду. Оці кульки — це природні фільтри кладофори. Ростуть вони дуже повільно — 5–10 міліметрів у рік, у природі можуть досягати до 20 см у діаметрі. Кладофори беруть безпосередню участь в очищенні води. І без них найглибше озеро в Україні через кілька років перетвориться на найглибше болото, повідомляє сайт «Світязь».

Деякі підприємливі місцеві жителі примудряються робити на рослинах-фільтрах бізнес, адже у зв’язку зі змінами клімату останніми роками популяція кладофор у світі стрімко почала зменшуватись. В Україні їх можна зустріти лише на кількох озерах, одне з яких — Світязь. У Європі ці водорості закуповують для очищення води та підтримання мікрофлори акваріумів, ставків, навіть цілих озер. Для прикладу, кулька розміром 3 см вартує 3,45 грн, великі (7–10 см) — 25 грн.

У тутешніх жителів столичні підприємці скуповують кладофори по 400–500 грн за мішок. В одному такому може бути до 1500 кульок. У відділенні «Нової пошти» в смт Шацьк частенько можна побачити три-чотири мішки з цим «добром», які готові до відправки, стверджує автор публікації.

«Відомості» зацікавило, чи дійсно на Світязі попід носом у працівників національного парку ведуть незаконний бізнес, який може зашкодити озеру.

— Цією справою вже зацікавилася прокуратура, — зазначив начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук. — Викладені факти перевіряють і наші працівники. Однак хочу зазначити, що добути кладофору на Світязі не так просто: колонії не такі вже й великі та розміщуються на глибині від трьох до восьми метрів. Тому для їх вилову необхідно використовувати невід, плавзасоби. А це не можна зробити непомітно. Не вірю, що працівники національного парку закрили б на це очі. Далі. В інформації сказано, що бачили, як водорості переправляли мішками через пошту. Але ж це абсурд. Ця рослина цінна лише тоді, коли жива. А в мішках можна переправляти лишень суху кладофору. Але, ще раз наголошу, всі ці факти ретельно перевіряються. Результати ми обов’язково повідомимо.

На фото: Кладофора

Loading...