Чим зайняти дитину після школи?

Чим зайняти дитину після школи?

Щоб позаурочний час школярі поводили змістовно та корисно, батьки намагаються підшукати для своїх чад цікаві заняття.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Щоб позаурочний час школярі поводили змістовно та корисно, батьки намагаються підшукати для своїх чад цікаві заняття. Адже під час відвідування різноманітних гуртків, спортивних чи музичних шкіл дитина не тільки отримує корисні знання, спілкується з однолітками, а й не сидить перед монітором комп’ютера. «Відомості» намагались з’ясувати, де та чим у Луцьку можна зайняти школярів.

Розпочнемо з Палацу учнівської молоді, позаяк саме там найбільший вибір гуртків і творчих об’єднань. Як розповів директор закладу Степан Сидорук, послуги позашкільної освіти надають за п’ятьма напрямками: декоративно-прикладне мистецтво, музична студія, пізнавально-розвивальний, гуманітарний, туристсько-спортивний і танцювальний.

— Серед наших гуртків — різьба по дереву, художній розпис, бісероплетіння, фітодизайн, паперова пластика, в’язання, сучасна вишивка. В музичній студії навчаємо вокалу, хоровому співу, грі на баяні, бандурі та фортепіано, є й оркестр духової музики. Охочі стати акторами можуть займатись у театральному колективі, діти з художніми задатками — у гуртку образотворчого мистецтва. Також є секція спортивного орієнтування і туризму та шаховий гурток, — розповідає Степан Сидорук. — Наша гордість — танцювальні ансамблі, бо всі вони мають звання «Народний художній колектив». Тож запрошуємо діток займатися народною хореографією в ансамблі «Радість», сучасними танцями — в ансамблі «Міраж», спортивними — в ансамблі «Троянда» і бальними — в колективі «Ритм».

У Палаці учнівської молоді можуть займатись діти від 5 до 18 років. За всіма правилами, навчання в закладі мало б бути безкоштовним, але, як повідав його директор, існує система благодійних внесків до благодійного фонду «Духовна скарбниця». Сума внесків за навчання на кожному з гуртків різна, скажімо, за місяць занять народними танцями потрібно заплатити 60 гривень, навчання в гуртку образотворчого мистецтва обійдеться у 90 гривень, а от усі гуртки декоративно-прикладної творчості взагалі безкоштовні.

В Луцькій художній школі навчання у початкових і підготовчих групах можна починати з 8 років, а от уже до першого класу візьмуть лише з 10 років і за умови успішного складання екзамену з рисунку та композиції.

— Основний курс навчання триває чотири роки. Ще два можна навчатись у класах зі спеціалізацій: «Дизайн», «Художній текстиль», «Графіка», «Загальна підготовка», — каже заступник директора з навчальної частини школи Людмила Салинська. — Вартість навчання в підготовчій групі — 150 гривень на місяць, а уже починаючи з першого класу школи, вона становить 80 гривень.

Крім цього, у Луцьку є ще арт-студія «П’ятерня», де образотворчому мистецтву навчають альтернативними методами. Керівник студії Тетяна Мялковська розповіла, що дітвора у них може займатись, починаючи з чотирирічного віку, відповідно до цього існує три вікових навчальних групи. Відвідування арт-студії обійдеться дещо дорожче, ніж художньої школи: найменшеньких беруться учити малювати за 200 гривень у місяць, а старших — уже за 300.

Для охочих здобувати позашкільну музичну освіту в місті діє три музичних школи. Скажімо, в Луцькій музичній школі №1 навчають грі на фортепіано, духових та ударних, струнно-смичкових і народних інструментах, також можна опановувати хоровий та сольний спів. Найдорожче опановувати фортепіано - 100 гривень за місяць, грати на гітарі вчать за 80 гривень, на скрипці за 70, стільки ж коштують й уроки сольного співу, а от хоровий обійдеться на 10 гривень дешевше, навчання грі на всіх інших інструментах коштує 50 гривень на місяць.

Чи не найширший вибір у місті різноманітних спортивних секцій. Крім безлічі приватних тренажерних залів і клубів, є чим зайнятись і у спортивних школах. У ДЮСШ №2 розповіли, що приймають дітей у сім секцій. Так, на бокс і греко-римську боротьбу беруть із 10 років, та лише хлопців, а от дзюдо з восьмирічного віку можна займатись усім. Із семи років приймають у секцію настільного тенісу, а з шести — у футбольну та хокейну, теж лише хлопців. Зате дівчаткам віком від п’яти років будуть раді у секції художньої гімнастики.

В ДЮСШ «Юний динамівець» при ФСТ «Динамо» можна займатись боксом, греко-римською боротьбою та велоспортом. У ФСТ «Колос» пропонують дзюдо, самбо, важку та легку атлетику, веслування на байдарках і каное. Причому заняття у всіх цих закладах є абсолютно безкоштовними.

Якщо традиційні види спорту для дитини не цікаві, то можна віддати й на щось більш «екзотичне», скажімо, на таке бойове мистецтво, як капоейра. У Луцьку є представництво школи капоейри Rabo de Arraia, займатись там можна, починаючи з п’ятирічного віку. Навчання афро-бразильському бойовому мистецтву з елементами танцю, музики й акробатики обійдеться у 150 гривень на місяць.

Loading...