Про кожну свою світлину Владлен Дроботько може розповідати цілі історії

Про кожну свою світлину Владлен Дроботько може розповідати цілі історії

Нещодавно вийшло друком перше видання проекту «Кращі світлини фотографів України». Неймовірно приємно було побачити серед 15 іменитих українських фотографів і волинянина Владлена Дроботька.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Нещодавно вийшло друком перше видання проекту «Кращі світлини фотографів України». Неймовірно приємно було побачити серед 15 іменитих українських фотографів і волинянина Владлена Дроботька.

На його знімках десятки кадрів із мотогонок, сотні цікавих людей, паради, фестивалі, змагання. Ці кадри — наче пазли з історії життя Луцька та Волинського краю.

Про кожну свою світлину фотограф може розповідати цілі історії, немов цей момент був зловлений учора, а не кілька десятків років тому. А якби свого часу до рук інструктора з фізкультури випадково не потрапив фотоапарат «Мир», цих зупинених миттєвостей могло б і не бути.

— За освітою я вчитель фізичного виховання. В часи, коли працював інструктором із фізкультури на цукровому заводі, до моїх рук випадково потрапив фотоапарат «Мир», — оповідає Владлен Іванович. — Зйомка мене захопила, почав багато фотографувати, навчатися чомусь. Згодом дорога завела мене в луцький фотоклуб «Промінь», і вже там разом із колегами продовжував опановувати мистецтво фотографії. Так просте захоплення переросло в улюблене заняття. Для мене фотографія — це хобі, праця аматора довжиною в 40 років.

Сюжети знімків митця захоплюють і переносять у місце та час, де було зроблено фото. Чого лише варті світлини з міні-серії «Незахищена старість». Ось зморщена бабуся несе в руках скупий урожай дрібної, як сльози, картоплі, а ось ця ж старенька, опершись на тин, позує фотографу, але без натягнутої усмішки, а з тим же сумом в очах.

Не менш цікаво переглядати фотокартки, де зображені сивочолі ветерани.

— Якось наша влада виявила бажання надрукувати альбом із моїми фотографіями ветеранів. Але, на жаль, щось так і не склалось із виділенням коштів. Я на це не образився, бо мені слава і визнання ні до чого, а от ветеранів шкода: для них та їхніх нащадків це було б доброю згадкою, — ділиться Владлен Іванович.

Особливе місце в творчості Владлена Дроботька посідає зйомка мотокросу. Фотограф із захопленням розповідає, як у 70-ті роки знімав гонки у Латвії. Тоді змагання мотоциклістів збирали не лише спортсменів із усіх куточків Союзу, а й фотографів, які після перегонів влаштовували бліц-турніри, переможцем яких доводилось бути і йому. А нещодавно у Рівному відбулася презентація виставки світлин із мотокросу «Вадугунс» на трасі «Білий олень», відзнятих у 1977–1984 роках у Латвії. Ті кадри вражають динамікою, емоційністю, цінністю миті, здається, що деякі з них знімали мало не з-під коліс мотоциклів.

Попри поважний вік, Владлен Іванович і зараз інколи фотографує мотокроси. Так, минулого року заради вдалого кадру обрав небезпечне місце і в результаті повернувся додому з поламаною рукою.

— Це було на мотокросі в Ковелі. Я довго ходив, шукав вдале місце для зйомки. Врешті ніби знайшов унизу підйому, тільки став «пристрілюватись», як по самому краю траси мчать два гонщики. І раптом один із них летить донизу, прямо на мене… Далі я вже не зрозумів, що сталося, — розповідає фотограф. — Піднявся з неймовірним болем у передпліччі, а про себе подумав: «Господи, дякую, я ще живий». Якби гонщик тоді вдарив мене в голову, це була б моментальна смерть, а так обійшовся лише переломом. Після цього випадку ще й досі рука добре не піднімається, хоча щодня розробляю її.

До речі, спорт Владлен Іванович не лишає й дотепер. Каже, щоб увесь день почуватися «на ура», щоранку займається по півтори години. Кожну вправу — чи це звичайні присідання, чи піднімання гантелей — повторює по 100 разів. Так само не полишає майстер і фотоапарат, намагається не пропустити жодної визначної події в місті, натхненно шукає сюжети для нових світлин. До слова, Владлен Іванович фотографує лише на плівку, та й іноді чорно-білі фотографії, як у старі часи, друкує у ванній кімнаті.

Loading...