У Маневичах виплачували гроші за «липовими» чорнобильськими рецептами

У Маневичах виплачували гроші за «липовими» чорнобильськими рецептами

На Волині проживає 148 тисяч людей, які підпадають під дію Закону України «Про статус і соціальний захист постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи».

Автор: Наталка СЛЮСАР / Джерело: Відомості

На Волині проживає 148 тисяч людей, які підпадають під дію Закону України «Про статус і соціальний захист постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи». Чиновники офіційно заявляють, що держава не може сповна фінансувати всі пільги, гарантовані цим законом. Одна з основних пільг, які сьогодні реально мають чорнобильці, — це безплатне придбання ліків за рецептами лікарів. Зважаючи на те, що вартість препаратів постійно зростає, а здоров’я людей, які потерпіли від наслідків аварії на ЧАЕС, щороку не стає кращим, «Відомості» вирішили з’ясувати, як насправді людям виплачують компенсацію.

Як розповів голова Волинської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Ростислав Кухтей, право на безкоштовне придбання ліків має людина, яка перебуває на амбулаторному лікуванні.

— За законом має бути так: хворий-чорнобилець звертається до лікаря, лікар виписує рецепт, і людина з ним іде в аптеку та безплатно отримує ліки, — пояснив Ростислав Адамович. — Із аптеками розраховуються органи соцзахисту. Через те, що у попередні роки у зв’язку з недостатнім фінансуванням із аптекарями розраховувалися невчасно, останні відмовлялися відпускати ліки. Тоді сесія обласної ради прийняла компромісне рішення: хворому-чорнобильцю виписують рецепт, він іде в аптеку та купує там ліки за власні гроші, а чеки несе в управління соціального захисту, де їх приймають і оплачують. При достатньому фінансуванні, якщо кошти регулярно повертаються кожного місяця, це нормальна практика. Гроші розподіляються так: Мінфін дає дотацію на область, і кошти ділять на сесії обласної ради пропорційно до кількості чорнобильців, які проживають у тому чи іншому районі або місті. Торік, наприклад, це було близько 6,5 мільйона гривень. Була думка розділити суму рівними частинами між усіма чорнобильцями. Проте ми її не підтримали. Адже є ті, хто щомісяця потребує ліків на значну суму, без них просто жити не може, і ті, які до лікаря не звертаються. Наша принципова позиція — компенсацію мають отримувати виключно хворі чорнобильці. Ми порушуємо питання про збільшення фінансування, адже зростають ціни на ліки. Назріла проблема перегляду також і переліку ліків, оскільки його складали ще за Радянського Союзу. Нових медикаментів у цьому списку нема, а лікар не має права виписати необхідні.

Ростислав Кухтей визнав, що для окремих категорій чорнобильців, які отримують пенсію на рівні тисячі гривень, ситуація, коли гроші за необхідні ліки людина одержує постфактум, є дуже складною. Адже компенсацію іноді доводиться чекати місяць-другий. У людини, яка купила ліки на 400–500 гривень, просто не лишається грошей на прожиття.

— Минулого року в Луцьку фінансування йшло місяць у місяць. Цьогоріч із березня ми відчуваємо брак коштів. Якщо сьогодні чорнобилець купить ліки, то компенсацію отримає у вересні-жовтні, — зазначив Ростислав Кухтей. — Уже дано доручення перевірити, чому різко збільшився відпуск ліків за пільговими рецептами. Адже торік у грудні ми навіть мали залишки коштів, просили людей прийти до лікаря, взяти рецепт, щоб отримати компенсацію. Цього ж року при тому самому рівні фінансування та вартості медикаментів грошей не вистачає. Треба розібратися.

«Відомості» поцікавилися, чи можливі зловживання при виписуванні пільгових рецептів.

— За виписування ліків і лікування відповідає виключно лікар. Щоб уникнути зловживань, прийнято також рішення, що виплата компенсації за рецептами на суму понад тисячу гривень розглядається на комісії. Хоча були випадки зловживань. Навіть кримінальні справи відкривали. Лікарі виписували рецепти і казали принести ліки. Потім здавали їх в іншу аптеку й отримували гроші.

Кримінальне провадження щодо зловживань із виписуванням ліків за пільговими рецептами розслідує нині прокуратура Маневиччини. Це підтвердив прокурор Маневицького району Микола Дарчик. Провадження було відкрите у січні 2013 року за ч. 1 ст. 364 ККУ. Оскільки зараз триває досудове слідство, пан прокурор деталей волів не розголошувати.

Одначе «Відомостям» усе ж вдалося дізнатися про схему, за допомогою якої гроші, призначені для лікування хворих чорнобильців, отримували ті, хто такого лікування не потребував.

Виявляється, для цього достатньо мати знайомих лікаря, аптекаря та «волохату» руку в управлінні соцзахисту. Діяли ж таким чином: аптекар відкладав чеки на медикаменти, які купувалися не за «чорнобильськими» рецептами, родич чи знайомий певних посадовців із управління соцзахисту їхав із цим чеком до «свого» лікаря (при цьому жителі райцентру чомусь воліли лікуватися у звичайній сільській амбулаторії), де постфактум на поданий чек виписувався рецепт. У подальшому документи подавалися на комісію управління соцзахисту, в результаті чого родичам і знайомим призначали відшкодування коштів. Причому першочергово.

Кожен із учасників схеми отримував певний відсоток від загальної суми відшкодованих грошей. А ця сума склала 150 тисяч гривень. Для порівняння: всього у 2012 році на програму відшкодування ліків за пільговими рецептами з держбюджету Маневицькому району профінансовано в межах 1 мільйона 275 тисяч гривень. Наголосимо, що 150 тисяч із них одержали за фіктивними чеками громадяни, які не проходили амбулаторного лікування. Таким чином, можна припустити, що кожен із зацікавлених осіб отримав по 10–15 тисяч гривень. Звичайно, якщо порівняти з масштабами розкрадання коштів у нашій державі (якось Президент Віктор Янукович заявив, що з кожного мільярда в Україні крадуть 200 мільйонів), то це мізер. Але ці гроші могли б дуже знадобитися тим жителям району, здоров’я яких дійсно підірвала аварія на ЧАЕС. А вони їх через не надто чистих на руку лікаря, аптекаря та посадовців РДА не отримали.

Сподіваємося, що прокуратурі все ж вдасться довести їхню провину. А правоохоронцям Луцька можна було б узяти на озброєння маневицький «досвід». Адже дуже вже підозрілим є раптове збільшення у кілька разів хворих чорнобильців.

Loading...