На Волині туберкульоз «косить» корів

На Волині туберкульоз «косить» корів

Ветеринари радять селянам пройти медогляди

Автор: Підготувала Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Ветеринари радять селянам пройти медогляди

Два тижні тому в селі Кисилин Локачинського району ветеринарна служба проводила дослідження на виявлення туберкульозу в великої рогатої худоби. Така діагностика є плановою і здійснюється кожного року для профілактики та недопущення розповсюдження хвороби. Одначе цього разу її носіями виявилось аж одинадцять голів ВРХ. Як на такий невеликий населений пункт, де налічується близько сотні корівчин, ця цифра насторожує.

Крім того, що збитків зазнали господарі, бо худобу доведеться здавати на забій, захворювання тварин у селі прогресує, адже минулого року було лише чотири хворі корови. Яка ситуація з туберкульозом загалом в області та чим це загрожує здоров’ю людей, дізнавалися «Відомості».

— Ситуація є стабільною і контрольованою, область уже багато років благополучна щодо туберкульозу, — запевнив нас начальник відділу організаційного забезпечення управління ветеринарної медицини у Волинській області Юрій Мусійчук. — Наші спеціалісти проводять планові діагностичні дослідження на туберкульоз задля виявлення його на ранніх стадіях. Існує два методи діагностики туберкульозу — прижиттєвий, він основний, і посмертний.

Перший, як розповів спеціаліст, називають туберкуліновою пробою.

— Тварині вводять під шкіру алерген туберкулін і через 72 години спостерігають за реакцією, — розповідає Юрій Андрійович. — Якщо відбувається потовщення шкірної складки більше як на три міліметри, значить, корова реагує на введений туберкулін. Тоді ми підозрюємо, що вона хвора. Це вважається ранньою стадією хвороби. У великотоварних господарствах практикують ще посмертну діагностику — після забою відбирають лімфатичні вузли для дослідження в обласній лабораторії. При виявленні хоча б однієї реагуючої тварини стадо через 30-40 днів досліджують повторно, і якщо все буде чисто, то його вважатимуть благополучним щодо туберкульозу.

В управлінні ветеринарної медицини поки що не володіють інформацією, яка кількість ВРХ із господарств селян-одноосібників і в яких населених пунктах має ранню стадію туберкульозу, бо, як пояснили, дослідження проведені ще не повністю і звіт буде в кінці місяця. А щодо великотоварних господарств, то тільки у чотирьох із них було виявлено 23 хворі тварини.

Ми поцікавилися статистикою за минулий рік. Як повідомив Юрій Мусійчук, в одноосібників Волині виявили 14 хворих голів худоби, вісім із яких — у тому ж Локачинському районі.

— Чому в Кисилині з чотирьох хворих корів минулого року цьогоріч ця цифра зросла до 11? — цікавимось у Юрія Андрійовича. — Це недогляд ветеринарної служби чи інші фактори?

— Можливо, у Кисилині є людина, яка випасає худобу і хвора на туберкульоз, — пояснює спеціаліст управління. — Адже збудник передається від людини тварині. І навпаки   тварина може заразити людину. Тому мешканцям цього населеного пункту обов’язково потрібно пройти профілактичні обстеження на туберкульоз. У радянські часи медогляди були обов’язковими для всіх працівників колгоспу, а тепер, на жаль, люди рідко це роблять.

— Хворих тварин ви рекомендуєте здавати на забій. А чи можливо їх просто ізолювати від стада і лікувати? — запитуємо.

— На жаль, сьогодні ефективних методів лікування й вакцин, щоб ми могли захистити як тварину, так і людину, немає, — відповідає. — Якщо селянин не хоче здавати корову, рекомендуємо ізолювати її від стада, щоб не заражала інших тварин, а молоко від неї кип’ятити перед споживанням або використовувати для годівлі свиней, бо зазвичай свині заражаються не людським чи бичачим типом збудника туберкульозу, а пташиним. Мікобактерія туберкульозу передається з молоком, сечею, фекаліями, мокротинням. Наприклад, корова може фиркнути, коли її доять, і мікобактерія потрапить на слизову людини, тому треба добре мити руки, лице.

Ми поцікавилися, чому ветеринарна служба проводила дослідження, коли корів випасали вже майже два місяці та, відповідно, був більший період контакту хворих і здорових тварин, а отже, вищою була й імовірність зараження. Можливо, виявляти на ранніх стадіях хворобу потрібно, коли ще корови не вийшли з хліва?

— Так, ви маєте рацію, — сказав Юрій Андрійович. — У нас практикують подвірні обходи взимку, в стійловий період. Але в зоні обслуговування будь-якої дільничної лікарні — від восьми до 13 населених пунктів, а на дільниці працює максимум три людини, тому охопити всіх важко. Кисилин у нас тепер буде на контролі.

Довідка

Збудник туберкульозу ВРХ — бактерії роду Мycobacterium бичачого (M. bovis), людського (M. tuberculosis) і пташиного (M. аvium) видів. Стійкий у зовнішньому середовищі: у ґрунті зберігається більше 2 років; у воді — до 5 місяців; у гної, солом’яній підстилці — роки; у мокроті — 8-10 місяців; у солоному м’ясі — до 1,5 місяця; у свіжому маслі, що зберігається на холоді, — до 10 місяців; у сирах — до 260 днів. Тепло і дезінфікувальні розчини діють на мікроб згубно. У молоці при нагріванні до 85°С він гине протягом 30 хвилин, при кип’ятінні — через 3-5. Холод на його життєздатність не впливає.

Loading...