В’ячеслав Рубльов: Зі шкідливого виробництва можна йти на пенсію на 10 років раніше

В’ячеслав Рубльов: Зі шкідливого виробництва можна йти на пенсію на 10 років раніше

Хоча пенсійну реформу в Україні обговорюють не перший рік, пересічному громадянину не завжди зрозуміла процедура виходу на заслужений відпочинок. Волиняни передпенсійного віку часто телефонують до редакції з проханням роз’яснити певні моменти у пенсійному законодавстві.

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Хоча пенсійну реформу в Україні обговорюють не перший рік, пересічному громадянину не завжди зрозуміла процедура виходу на заслужений відпочинок. Волиняни передпенсійного віку часто телефонують до редакції з проханням роз’яснити певні моменти у пенсійному законодавстві. У зв’язку з цим «Відомості» започатковують так званий пенсійний лікбез. Найбільше ж запитань у волинян виникає щодо дострокового виходу на пенсію, особливостей її перерахунку. Цікавляться й тим, який розмір пенсії у тих, хто мало або ж ніде не працював. Усе це ми запитали у начальника управління Пенсійного фонду в Луцьку В’ячеслава Рубльова.

— Як зараховується стаж на шкідливому виробництві, чи мають працівники право на достроковий вихід на пенсію?

— Право на призначення пенсій на пільгових умовах і в пільгових розмірах визначається Законом України «Про пенсійне забезпечення» та Постановою Кабміну від 16.01.2003 року «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах». Найголовніше — це результати атестації робочих місць. Наприклад, якщо йдеться про робоче місце газозварника, то воно повинно бути проатестоване, а в результатах атестації має бути зазначено про шкідливі умови праці. За Списком №1 право на пенсію за віком на пільгових умовах мають чоловіки після досягнення 50-річного віку при загальному стажі роботи не менше 20 років, із яких не менше 10 років пропрацювали на роботах із особливо шкідливими й особливо важкими умовами. Стосовно жінок, то вони можуть достроково йти на пенсію після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, із яких не менше 7,5 року на зазначених роботах. Тут варто наголосити, що стаж за Списком №1 зараховується до загального стажу в подвійному розмірі. Тобто той, хто зайнятий на особливо шкідливому виробництві з особливо важкими умовами праці, матиме більшу пенсію, ніж той, хто працює у важких умовах.

— Які умови дострокового виходу на пенсію освітян і медиків? Чи можуть вони після цього працевлаштуватися на інше місце?

— Освітяни та медики мають право на пенсію за вислугою років. Це передбачено у Законі України «Про пенсійне забезпечення», де зазначено, що працівники медицини й освіти можуть іти на пенсію незалежно від віку при стажі роботи не менше 25 років на відповідних посадах. Хотів би зауважити, що пенсія їм призначається лише за роботу в державних і комунальних закладах. Якщо це різного роду приватні заклади, то медик чи педагог не зможе вийти на спецпенсію. Вони можуть там підробляти, проте основним місцем роботи протягом 25 років має бути державна чи комунальна структура. Є ще один момент — такий вид пенсії призначається лише при залишенні роботи фахівцем. Після виходу на пенсію він може працювати на інших посадах, але не на тих, які дали йому право на спецпенсію. Зайнятість на інших посадах зберігає пенсію, єдине — кожні два роки її доведеться перераховувати.

— Ви торкнулися актуального питання — перерахунку пенсій.

— Згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжує працювати, то перерахунок пенсії проводиться кожні 24 місяці. Людина повинна прийти до нас, написати заяву, і ми проведемо перерахунок страхового стажу незалежно від того, працювала вона протягом цих двох років увесь період чи кілька місяців. На перерахунок мають право всі пенсіонери, які працюють. Він проводиться з заробітної плати, з якої призначена пенсія. Зрозуміло, що пенсіонер, який працює, повинен повідомити Пенсійний фонд про своє місце роботи. В таких випадках розмір пенсії у нього буде трохи менший, але він не порушуватиме закон.

— Як нараховується пенсія людям, які не мають 30–35 років стажу?

— Мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок — 30 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму, тобто 1147 гривень. За наявності стажу меншої тривалості, ніж передбачено законодавством, пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком. Тобто якщо з’ясовується, що соціальних внесків сплачено недостатньо для отримання мінімальної пенсії, то держава надає адресну допомогу, сума якої становить стільки, скільки не вистачає, щоб загалом було 1147 гривень.

Loading...