Збитки від зсуву ґрунту на Вишкові можуть сягнути 27 мільйонів

Збитки від зсуву ґрунту на Вишкові можуть сягнути 27 мільйонів

Лучани, які проживають на непарній стороні вулиці Героїв УПА, схвильовані проблемою руйнування берегової частини річки Стиру, що протікає поряд із їхніми будинками.

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Лучани, які проживають на непарній стороні вулиці Героїв УПА, схвильовані проблемою руйнування берегової частини річки Стиру, що протікає поряд із їхніми будинками. У своєму зверненні до депутата обласної ради Олександра Пирожика вони розповіли, що особливо гостро ця проблема постала навесні цього року. Близько 30 сантиметрів суші зсунулось у воду, дерева, які росли на схилі, попадали. В результаті пошкоджено кілька господарських споруд, а багатометрове урвище впритул наблизилося до людських помешкань.

Серед можливих причин зсуву страждальці називають і паводкові води, і аварійний стан зливного колектора, що належить Луцькому картонно-руберойдовому комбінату. На переконання лучан, виходом із ситуації є укріплення берегової частини землі поряд із їхніми будинками, засипання старого русла Стиру і продовження труби зливного колектора. Наскільки це реально, намагалися з’ясувати «Відомості».

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Луцької міської ради Юрій Кирилюк каже, що городяни забули у своїй скарзі вказати на ще один важливий фактор руйнування урвища.

— Люди повикопували вигрібні ями, всі нечистоти стікають і збираються. Той обрив всотує все, наче губка, тому і руйнується, — розповів пан Кирилюк.

Як чинитиме з загрозливою ситуацією міська влада, «Відомості» запитали у заступника міського голови Лариси Соколовської.

— Згідна, що паводкові води спричиняють руйнування обриву, а от чи дійсно в аварійному стані винен зливний колектор — ще не доведено. Рішенням міської комісії з надзвичайних ситуацій ми зобов’язали картонно-руберойдовий комбінат надати нам акти про реальний стан зливного колектора, — повідала пані Соколовська.

Вирішити проблему лучан у міській раді сподіваються, отримавши кошти з державного бюджету.

— Наразі ми проводимо дослідження, експертні висновки з прогнозними даними щодо того, що може бути, якщо не вживати ніяких заходів. Міськрада вже виділила 200 тисяч гривень на дослідження та розробку проекту з запобігання надзвичайній ситуації. Як передбачає постанова Кабміну, підраховуємо можливі збитки. Варто наголосити, що, згідно з Генеральним планом міста, ця територія входить у зону ерозії ґрунтів. Тому нам важливо знати, скільки ж вартуватиме відновлення будинків, прибудинкових споруд у разі значного руйнування, — каже Лариса Миколаївна.

За приблизними підрахунками, якщо не вживати заходів на вулиці Героїв УПА, збитки можуть становити 27 мільйонів гривень. Щоб не допустити подальшого руйнування, проектанти пропонують засипати старе русло Стиру, зменшити кут нахилу урвища, який сягає 90 градусів, що зробить берег, на якому стоять будинки, пологішим.

— Як мінімум треба насипати землі заввишки п’ять метрів, висадити чагарники, щоб укріпити укіс і не дати йому далі руйнуватися. Проект на перший погляд простий, але він вимагає 7–8 мільйонів гривень. Така сума потрібна для закупівлі ґрунту. Якщо ми будемо везти землю з села Кульчин, то треба ще оплатити і транспорт, пальне, а це серйозний обсяг робіт, який вимагає значних затрат, — пояснила чиновниця.

Лариса Соколовська наголосила, що затягувати процес подання необхідних документів у Кабмін міськрада не збирається, тож припустила, що вже до кінця наступного тижня у столиці почнуть вирішувати проблему лучан, що мешкають на вулиці Героїв УПА.

Loading...