Ботанічний сад «Волинь» завис у повітрі

Ботанічний сад «Волинь» завис у повітрі

У 2010 році на Волинь навідалася німецька делегація, щоб спроектувати разом із науковцями національного університету імені Лесі Українки ботанічний сад у Луцьку.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

У 2010 році на Волинь навідалася німецька делегація, щоб спроектувати разом із науковцями національного університету імені Лесі Українки ботанічний сад у Луцьку. Тоді ж пішли гучні заяви, що має з’явитися небаченої краси зелена зона аж на 10 гектарах. Ще б пак: над проектом збиралися працювати фахівці з двох країн! Але розмови закінчилися, з того часу вже минуло три роки, а ботанічного саду в облцентрі як не було, так і немає. «Відомості» вирішили з’ясувати, на якій стадії його розробка.

Почнемо з історії. В 1977-му Луцькому державному педагогічному інституту ім. Лесі Українки було надано 10 гектарів у долині Сапалаївки, поблизу вулиці Шопена, для організації ботанічного саду «Волинь». Коли в радянські часи за територією ще доглядали, висаджували цікаві породи дерев, то з часом вона почала занепадати. Та й насправді садом можна було назвати лише два гектари, а все інше займали дитяча залізниця та заплава річки.

— В 2001 році до нас приїхали співробітники Ботанічного саду Національної академії наук України. Вони обстежили цей сад і зробили висновок, що він не підпадає під категорію ботанічних садів. Бо там мала би бути огороджена територія, спеціалісти мали б вирощувати різні види рослин, провадити наукову діяльність. А всього цього в ботсаду на Шопена не робили, — розповідає начальник відділу екології Луцької міської ради Анатолій Гламазда.

За словами чиновника, університет почав шукати інше місце під ботанічний сад і зупинив свій вибір на зеленій зоні на вулиці Потебні. Там якраз була територія близько 10 гектарів із цікавим рельєфом. Тож уже в 2004 році виш отримав державний акт на право постійного користування цією землею. Проте з того часу ніхто на цій території особливо нічого не робив: ліквідували стихійні сміттєзвалища, та й усе. В 2010-му нарешті зажевріла надія, що у місті таки з’явиться нова зелена зона. До Луцька приїхали спеціалісти факультету ландшафтної архітектури й екологічного планування Вищої технічної школи Східна Вестфалія — Ліппе з Німеччини, щоб разом із науковцями ВНУ (нині СЄНУ)розробити проект саду. Тоді закордонні вчені казали, що цей проект не вимагає одразу грандіозних грошових вкладень і вже за чотири роки можна буде побачити перші результати роботи. Але ще й донині в саду працювати навіть не починали.

Нещодавно «Відомості» навідалися на його територію. Поки це місце назвати садом важко: відсутні алейки та стежечки, захаращена територія, а за кількістю порожніх пляшок та іншого сміття можна здогадатися, що тут неодноразово влаштовують пікніки чи то жильці ближніх будинків, чи то студенти навколишніх вузів.

Щоб дізнатись, як ідуть справи з облаштування саду та чи, бува, університет не відмовився від цієї ініціативи, ми звернулися до директора ботанічного саду «Волинь» Оксани Соломонюк. Вона розповіла, що недавно в Луцьк знову навідувалися німецькі науковці й уже остаточно визначились із концепцією майбутнього саду.

— Проект називається «Волинь — континентальна», на цьому і базується вся концепція, — розповідає Оксана Анатоліївна. — Сад буде поділений на континентальні зони: Північну Америку, Європу, Азію. Окремо буде презентована й Україна. Центральну частину виконаємо в регулярному стилі. З одного боку плануємо створити японські терасовані сади. Хочемо представити й нашу флору та зразки оздоблення. Покажемо різноманіття ландшафтних елементів. Це теж корисно, бо в університеті відкривається факультет садово-паркового господарства. Звісно, будуть і колекції видового складу рослин. Обов’язковою частиною стане закрита дослідно-наукова ділянка. Передбачено дві оранжереї: одна призначатиметься для наукових дослідів, друга — для відвідувачів.

І потягне це диво приблизно 20 мільйонів євро. Сума колосальна! Але де їй узятися, невідомо, бо поки не можуть знайти грошей навіть на проектну документацію, а це 400-500 тисяч гривень. Більше того, територія ще й досі не огороджена. За словами Оксани Анатоліївни, на це потрібно теж немало — близько трьох мільйонів гривень.

— Німцям настільки сподобався наш проект, що вони готові нас фінансово підтримати, але для цього потрібно почати хоч якісь роботи, — каже директор ботсаду.

А щоб розпочати, необхідна документація, проте поки не знають, де і на неї взяти гроші. Чи це будуть кошти вузу, чи інвесторів — невідомо. Наразі розглядають різні варіанти.

Отже, про те, коли саме в Луцьку з’явиться університетський ботанічний сад, навіть не беруться говорити.

Loading...