У Луцьку виставили архівні документи до 199-ї річниці Тараса Шевченка

У Луцьку виставили архівні документи до 199-ї річниці Тараса Шевченка

ими вихідними виповнюється 199 років з Дня народження Тараса Шевченка. На честь річниці Кобзаря, 6 березня, в Державному архіві Волинської області почала працювати виставка архівних документальних матеріалів «Шевченківськими стежками».

Автор: Андрій Герасимчук / Джерело: Відомості

Цими вихідними виповнюється 199 років з дня народження Тараса Шевченка. На честь річниці Кобзаря, 6 березня, в Державному архіві Волинської області почала працювати виставка архівних документальних матеріалів «Шевченківськими стежками». Загалом представлено 25 документів.

Зокрема цього року виставка поповнилася книгою Володимира Рожка «Тарас Шевченко і Волинь». Тут описуються шляхи, якими проїжджав поет, та місця перебування Шевченка на території сучасної Волині.

За словами начальника відділу інформації та використання документів НАФ Любові Коць, ця виставка показує любов волинян до Кобзаря. До людини, яка оспівувала працю народу. «Тарас Шевченко – це людина, яка завжди ратувала за визволення українського народу та робила все можливе задля збереження історії», - зазначила Любов Коць.

Окрім цього, на виставці представлені копії таких архівних документів, як: редакції газети «Українська нива», Луцького повітового староства, Луцького повітового товариства Просвіти. Також представлені матеріали Академій Тараса Шевченка в різних населених пунктах тодішнього Луцького повіту, зокрема у Воротневі, Жидичині, Лаврові, Боголюбах, Буянах, Усичах та інших.

Варто зазначити, що у 20-ті-30-ті роки минулого століття задля проведення будь-яких урочистостей з нагоди річниці Тараса Шевченка потрібно було, щоб спершу влада дала дозвіл. «У проханні зазначалася дата, план заходу, теми виступів. Вже після погодження на виступах декламувалися твори Шевченка, співалися його пісні», - розповіла Любов Коць.

Зокрема на цьогорічній виставці представлений перелік 26 позицій, де перераховані назви віршів, які читалися на тематичних вечорах. Для прикладу, поданий вірш Олени Пчілки «До кобзаря Шевченка». Твір озвучувався у Боголюбах 1931 року.

Окрім цього, на виставці представлений цікавий документ-прохання Жидичинської філії Просвіти щодо проведення національного свята імені Тараса Шевченка у 1926 році. Тому можна стверджувати, що у Волинській області протягом усіх часів вшановувалася пам’ять Тараса Шевченка.

Виставка архівних матеріалів «Шевченківськими стежками» працюватиме до 18 березня.

начальник відділу інформації та використання документів НАФ Любов Коць

начальник відділу інформації та використання документів НАФ Любов Коць

Loading...