У Луцьку відкрили пам’ятну дошку до 70-річчя з дня розстрілу евреїв

У Луцьку відкрили пам’ятну дошку до 70-річчя з дня розстрілу евреїв

Загалом у серпні та вересні 1942-го року в обласному центрі Волині було розстріляно 17 тисяч євреїв.

Джерело: Відомості

Відкриття пам’ятної дошки та вшанування пам’яті загиблих євреїв відбулось за участі  заступника голови обласної ради Валентина Вітра, заступника Луцького міського голови Юрія Вербича, представників облдержадміністрації, членів єврейської громади області.

Загалом у серпні та вересні 1942-го року в обласному центрі Волині було розстріляно 17 тисяч євреїв. До Другої світової війни євреї становили майже половину населення Луцька. Війна різко змінила статистику: у 1942 році більшість єврейського населення ув’язнили.  11-12 грудня 1942-го року в’язні Луцького робочого гетто, підняли повстання та були знищені фашистами. Після цього євреїв у Луцьку майже не залишилося. Усі ці криваві події  відбувались неподалік нинішнього приміщення Луцького педагогічного коледжу, що на проспекті Волі, саме на стіні цієї освітньої установи було встановлено пам’ятний знак.

Один із ініціаторів заходу - виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський, висловив вдячність обласній та міській владі за сприяння у спорудженні меморіальної дошки.

Loading...