У центрі Луцька будівництво ведуть із порушеннями

У центрі Луцька будівництво ведуть із порушеннями

Все частіше у Луцьку спалахують так звані «будівельні» скандали. В їх основі — бажання забудовників спорудити багатоповерхівку в тому чи іншому дворі.

Автор: Наталка Слюсар / Джерело: Відомості

Все частіше у Луцьку спалахують так звані «будівельні» скандали. В їх основі — бажання забудовників спорудити багатоповерхівку в тому чи іншому дворі. В результаті такого «ущільнення» зникають дитячі майданчики та зелені насадження. Ситуація, звичайно, не може подобатися жителям будинків, які мешкають в епіцентрі будівництва. Сьогодні назріває конфлікт у центрі Луцька — мешканці будинку на проспекті Волі, 4 цікавляться, наскільки законне спорудження багатоповерхівки у дворі їхнього будинку. Адже новобудова, яка зводиться шаленими темпами, розташована надто близько з їхнім житлом. Жильці будинку на проспекті Волі, 4 не вірять у законність будівництва і просять перевірити наявність погоджень від відповідних служб. «Відомості» з’ясовували, коли, хто і на що видавав дозволи.

Історія початку будівництва житлового будинку в дворі у самому центрі Луцька бере свій початок із 2003-го. Саме у цьому році, 20 червня, громадянин Полячек Едуард Миколайович отримав державний акт на право приватної власності на земельну ділянку розміром 10 соток на проспекті Волі, 4а. Тобто приватній особі тодішня влада дозволила приватизувати землю у самому центрі міста. Розповімо докладніше про подальший розвиток цієї історії.

— На підставі державного акта про право власності на землю 27 липня 2004 року громадянину Полячеку було видано рішення виконавчого комітету про дозвіл на виготовлення вихідних даних на проектування 20-квартирного житлового будинку на проспекті Волі, 4а, — розповів «Відомостям», спираючись на документи, головний архітектор Луцька Юрій Казмірук. — Архітектурно-планувальне завдання: 20-квартирний житловий будинок. У містобудівних вимогах передбачено влаштування дитячого, господарчого, спортивного майданчиків і автостоянки згідно з розрахунками. Є також висновок комплексної державної експертизи, виданої Волинською обласною службою «Українська державна інвестиційна експертиза», №2575 від 12.12.2005 р. Він виданий на п’ятиповерховий житловий будинок загальною площею 1939 квадратних метрів.

На фото: Так має виглядати новобудова

Отож, як бачимо, висновок експертизи був отриманий наприкінці 2005 року. І от тут випливає перша, м’яко кажучи, дивна деталь. За логікою і законодавством, перш ніж будувати будинок, потрібно мати правовстановлювальні документи на землю. У громадянина Полячека, як писалося вище, був державний акт на землю, виданий у 2003 році. Проте 10 соток явно замало для будівництва зазначеного будинку.

У 2007 році, як повідомив «Відомостям» начальник управління земельних ресурсів Луцької міської ради Сергій Шабала, депутати на сесії приймають рішення від 29.09.2007 р. №18/100 надати в оренду громадянину Полячеку Едуарду Миколайовичу для будівництва й обслуговування 20-квартирного житлового будинку та влаштування будівельного майданчика на проспекті Волі, 4а ще додаткові земельні ділянки. Загальна площа — 0,016 га. 11.03.2008 р. підписано два відповідних договори оренди терміном на п’ять років.

Як кажуть жильці будинку на Волі, 4, саме у 2008 році їхнє подвір’я було огороджене парканом. Одначе тоді до будівництва так і не дійшло. Певно, на заваді стала криза. Зате з початком цього року на будмайданчику в центрі Луцька розпочався активний рух. Стіни багатоповерхівки ростуть на очах. Чи є дозвіл?

Аби відповісти на це запитання, «Відомості» попрямували в обласну Держархбудінспекцію. Керівник цієї структури Тарас Шнит показав нам відповідну декларацію №ВЛ 08312062604 про початок виконання будівельних робіт. Вона датована 23.04.2012 р.

Отже, формально документи нібито є. Проте нам вдалось у самій декларації побачити певну невідповідність. А саме: у 2012 році громадянин Полячек задекларував будівництво вже 6-поверхового житлового будинку загальною площею 2117,08 квадратного метра. У той же час він посилався на висновок комплексної державної експертизи від 12.12.2005 р. А у ній, як пам’ятаємо, йдеться про зведення п’ятиповерхової будівлі, до того ж площа значно менша. Додатково будинок збільшився на 178 квадратних метрів. Чи є це порушенням?

Головний архітектор області Яким Сеник у коментарі «Відомостям» зазначив, що за чинним законодавством за подання замовником неправдивої інформації передбачена відповідальність. Виявляти ж порушення мають у Держбудархінспекції.

Чому там, приймаючи декларацію, не побачили такої явної невідповідності?

— Декларація подана і, згідно з законодавством, ми маємо її прийняти, — пояснив Тарас Шнит. — Далі процедура така: інспектор упродовж декількох місяців планує та здійснює перевірку. Тоді й перевіряється достовірність поданих даних.

Утім, будівництво ведеться такими шаленими темпами, що поки все перевірять, то квартири вже будуть продані та заселені жильцями. Замовник поспішає, адже термін оренди земельної ділянки, наданої попередньою каденцією міської ради, спливає у березні 2013 року.

Як бачимо, порушення у забудові луцьких дворів є. От тільки чомусь служби, які мають контролювати законність, закривають очі на маленькі «бешкети» забудовників.

Loading...