У Луцьку відкрили лабораторію, де можна зробити аналізи на гормони, онкомаркери, алергени

У Луцьку відкрили лабораторію, де можна зробити аналізи на гормони, онкомаркери, алергени

У Луцьку відкрили лабораторно-діагностичний центр європейського зразка. Тут роблять повний спектр аналізів крові, причому швидко – за одну-дві години.

Джерело: Відомості

У Луцьку відкрили лабораторно-діагностичний центр європейського зразка. Тут роблять повний спектр аналізів крові, причому швидко – за одну-дві години. А результати навіть можна отримати в електронному вигляді. Ця лабораторія із найновішим устаткуванням в обласному центрі Волині з’явилась завдяки словацькій компанії «Hemo Medika Group», яка займається постачанням, ремонтом діагностичного і лабораторного обладнання Siemens в ряді європейських країн і відкриває свої філіали по всій Україні. З минулого року діагностичний центр «Hemo Medika» працює в Ужгороді, готуються до відкриття такі ж у Львові, Одесі та інших містах.

У Луцьку лабораторія фактично функціонує із вересня 2011-го. Та зараз відбулось офіційне відкриття, на яке прибув Генеральний консул Словацької Республіки в місті Ужгород Мар’ян Сладечек. Директор «Hemo Medika Lutsk» Роман Каліщук представив апаратуру і потенціал лабораторії.

- У лабораторії встановлене ліцензоване обладнання Siemens останнього покоління, якому сьогодні у Луцьку немає аналогів. Це сім повністю автоматизованих аналізаторів. Приміром, повністю закрита гематологічна система, яка дає можливість протягом однієї години видати максимально достовірний загальний аналіз крові, що включає 40 показників. Людський фактор, що часто стає причиною лабораторних помилок, відсутній узагалі.

- На місці проводиться забір крові і всі аналізи: загальний розгорнутий аналіз крові, визначення ряду біохімічних тестів, величезний спектр коагулограм (дослідження системи згортання крові), ряд імунологічних тестів та визначення гормонів, - пояснює менеджер «Hemo Medika Lutsk» Лілія Мартинюк. – До речі, дослідження на гормони проводиться тільки тут – це єдина лабораторія на весь західний регіон, раніше такі аналізи робили у Києві, відправляючи туди відібрані зразки. З імунологічних тестів – це визначення антитіл до різних видів інфекцій, визначення онкомаркерів (речовини, що з’являються у крові при початкових стадіях пухлин). Крім того, проводиться аналіз крові на виявлення чотирьохсот алергенів. Кожен пацієнт отримує свій результат за годину-дві – залежно від виду обстеження.

- Дуже важливо, що всі аналізи робляться на місці, адже відомо, що кров швидко змінює свої властивості, - додає директор лабораторії. - Швидкість проведення аналізів важлива для ургентних («гострих») хворих, а також для пацієнтів, які приїхали в обласний центр з інших міст і сіл.

- Переважно працюємо з пацієнтами, які приходять до нас із направленням від лікаря. Таких звернень близько 80%, - каже менеджер лабораторії. - Звичайно, є люди, які приходять самі, знаючи свою проблему. У нас працюють лікарі-лаборанти, які мають спеціалізацію із сімейної медицини. Вони можуть дати роз’яснення, пораду, але все одно це не буде професійна консультація. Тож краще звернутись до свого дільничного лікаря чи іншого фахівця - терапевта, гастроентеролога, гінеколога тощо.

Вартість послуг, повідомила Лілія Мартинюк, залежить від виду і складності аналізу. Ціна вираховується залежно від вартості реактивів, з урахуванням амортизації обладання: є аналізи від 15 гривень, на гормони – 70-80 гривень і дорожчі.     

Loading...