Пам’ять учителя-героя в Муравищах вшанували спортивним святом

Пам’ять учителя-героя в Муравищах вшанували спортивним святом

Подвиг учителя фізкультури Маркіяна Бурака, який 14 років тому ціною власного життя врятував на водоймі трьох учнів, не забутий: традиційно в муравищенській школі проводять пам’ятний тенісно-шашковий турнір.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Подвиг учителя фізкультури Маркіяна Бурака, який 14 років тому ціною власного життя врятував на водоймі трьох учнів, не забутий: традиційно в муравищенській школі проводять пам’ятний тенісно-шашковий турнір.

Події 16 лютого 1998 року в школі села Муравище Ківерцівського району пам’ятають до дрібниць.

За розповідями вчителів, на великій перерві четверо учнів шмигнули до водойми поблизу школи, аби покататися на ковзанці. В той день термометр показував +10°C, і лід уже не був таким міцним. П’ятикласник Дмитро Ришкевич, відійшовши від берега на метрів десять-дванадцять, раптом провалився під кригу. Спочатку хлопець намагався виборсатися сам, одначе тонкий лід щоразу тріскав. Йому на допомогу кинувся товариш, утім, і він опинився у воді.

На крики дітвори прибігли педагоги. Вчитель фізичної культури Маркіян Бурак без вагань кинувся у ставок. Тим часом іще двоє хлопчаків, намагаючись врятувати приятеля, теж провалилися під кригу. Тож педагогу довелося витягувати вже чотирьох учнів. Трьох із них учителю вдалося врятувати, але пірнувши ще раз, за Дмитром, він уже не випірнув. Ще якийсь час усі чекали, що він із школярем ось-ось з’являться на поверхні, проте холодна вода забрала й учителя, й учня. З того часу цей день охрестили «чорним понеділком».

За мужність і самовідданість, виявлені при рятуванні дітей, Маркіян Бурак указом Президента України посмертно нагородженний орденом «За мужність» ІІІ ступеня. А вулиця у місті Ківерці, де він проживав, носить його ім’я.

Коли побувала в муравищенській школі, вдалося погортати з десяток спогадів учителів про Маркіяна Бурака. Й в усіх них характеризують педагога як хорошу та порядну людину, неймовірно віддану школі й учням.

— Він любив спорт, любив дітей, на уроки ішов із радістю. Діставатися до школи з Ківерців, де жив, у 90-ті роки, було важко, то він приїздив чи на велосипеді, чи на лижах, якщо взимку, — пригадує директор школи Олександр Ничипорук. — Часом і пішки приходив (близько 10 км, — авт.), бо уроків пропустити не міг. Проводив заняття, навіть незважаючи на якісь недуги, бо знав, що замінити його нікому. Діти теж надзвичайно любили свого вчителя.

З радістю пригадує лижні прогулянки, організовані Маркіяном Омеляновичем, його учениця, а тепер учитель фізкультури в тій же школі Ірина Козачук.

— Бувало, поїдемо в лижний крос, то так захопимося, що й на наступний урок добряче запізнимося, але це було класно, — ділиться вона.

12 січня цього року Маркіяну Омеляновичу виповнився б 61 рік. У честь дня народження героя у школі села Муравище проходив відкритий тенісно-шашковий турнір.

— Уже другий рік проводимо це спортивне свято. Того року змагалися учні лише з тих шкіл, де раніше працював Маркіян Омелянович. А цьогоріч участь узяли вже вісім команд із різних навчальних закладів району, — каже Ірина Козачук.

Усе відбувалось у приміщенні невеличкої сільської школи. Хлопці та вчителі змагалися з настільного тенісу, дівчата показували свою майстерність у шашках.

Присутні на турнірі представники районної влади запропонували згодом розширити змагання та проводити його уже в спортивній школі в Ківерцях.

А 16 лютого, день загибелі вчителя й учня, у школі традиційно буде жалобним. Біля стенда, на якому вся інформація про той «чорний понеділок», ставитимуть свічку пам’яті, на цвинтар нестимуть квіти.

На фото: Маркіян Бурак

Loading...