5% дорослого населення Волині обстежено на ВІЛ

5% дорослого населення Волині обстежено на ВІЛ

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІД. Попри старання медиків, широке інформування населення епідемія, яка в Україні почалась 1996 року, триває.

Джерело: Відомості

 

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІД. Попри старання медиків, широке інформування населення епідемія, яка в Україні почалась 1996 року, триває. Наразі офіційно зареєстровано 360 тисяч українців, інфікованих ВІЛ. Це 1,3% дорослого населення. Здається, цифра ніби невелика, але це один із найвищих показників у Європі.

Волинь – серед областей, у яких пиширеність захворюваності на ВІЛ- СНІД середня (100-200 чоловік на 100 тисяч населення). Станом на початок листопада, в області виявлено 3168 осіб із антитілами до ВІЛ. Найбільш неблагополучними щодо поширеності ВІЛ-інфекції є міста Нововолинськ та Луцьк, Володимир-Волинський, Ковельський, Ківерцівський, Іваничівський, Луцький, Рожищенський і Турійський райони.

- Найбільша кількість ВІЛ-інфікованих у вікових групах 25-29 років – 26,3% та 30-39 років – 38,6%, - повідомила головний лікар обласного центру по профілактиці та боротьбі зі СНІД Олена Макаренко. – Ми робимо акцент на обстеженні, найперше груп ризику. Через це Волинь – єдина з-поміж західних областей, де рівень поширеності середній, а не низький. Зате у нас обстежено майже 5% населення від 18 до 60 років. Варто наголосити, що якщо на початках епідемії в основному інфікувались споживачі ін’єкційних наркотиків (через кров), то з 2002 року спостерігається збільшення передачі вірусу статевим шляхом. Зараз таких хворих понад 60%.

За словами Олени Макаренко, результати аналізу свідчать, що в наступні роки слід очікувати зростання кількості хворих на СНІД, оскільки епідемія триває шістнадцятий рік і в усе більшої кількості інфікованих хвороба переходить у кінцеву стадію. За весь період епідемії СНІД захворіли 570 волинян, у тому числі тринадцятеро дітей. А померли від СНІД 320 волинян, із них – троє дітей.

- З травня 2005 року Волинська область включена в план впровадження розширеної антиретровірусної терапії для лікування хворих на ВІЛ-СНІД. Станом на початок листопада цього року АРТ отримують 264 дорослих і 31 дитина, - додала Олена Макаренко. – Антиретровірусна терапія знижує вірусне навантаження на організм, тобто хвора людина почувається добре, живе нормально, вагітні народжують здорових діток. Наступного року до антиретровірусної терапії плануємо залучити ще двісті волинян. 

Loading...