Волинь святкує 140 років від дня народження Лесі Українки

Волинь святкує 140 років від дня народження Лесі Українки
Борис Клімчук розповів, що тема Лесі Українки особливо для нього близька / Фото: Людмила Шишко

Сьогодні у Волинському національному університеті пройшла урочиста академія з нагоди 140-річчя від дня народження Лесі Українки.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Сьогодні у Волинському національному університеті за участю голови облдержадміністрації Бориса Клімчука, голови обласної ради Володимира Войтовича, луцького міського голови Миколи Романюка пройшла урочиста академія з нагоди 140-річчя від дня народження Лесі Українки. В актовому залі зібралися студенти, викладачі, творча інтелігенція, науковці, представники духовенства. Захід розпочався з демонстрації кадрів із фільму Миколи Мащенка «Іду до тебе» — про постать української поетеси.

На фото: Кадр із фільму Миколи Мащенка «Іду до тебе»

У вітальному слові Борис Клімчук, який є також головою організаційного комітету з відзначення ювілею поетеси, сказав, що «Леся Українка — окраса й гордість української нації».

— Це була людина виняткової принциповості, духовної краси і мистецького обдарування, жінка з тонкою вразливою душею, — зазначив у своєму виступі Борис Клімчук. — Життя Лесі Українки — це легендарний подвиг в ім'я народу мужньої і мудрої людини, ніжної і нескореної жінки, геніального митця і борця. Напевне, важко знайти рівноцінну їй постать. Її громадянська свідомість, національна гідність та демократичні позиції були закладені ще в родинному колі. Але, напевно, вродженою особливістю натури пояснюється постійний дух непокори, волелюбства, зневага до труднощів і гордовите бажання ніколи не бути слабкою і розбитою».

Борис Петрович розповів, що тема Лесі Українки особливо для нього близька, адже їх родини свого часу тісно між собою перепліталися:

— Моя мама виростала в сірому будиночку в Колодяжному. А дідусь спілкувався з братом Лесі Миколою.

Голова облдержадміністрації повідомив, що 2011 рік на Волині оголошено Роком Лесі Українки. Адже саме зараз минає 140 років від дня її народження, та 100 років з часу написання її найгеніальнішого твору «Лісова пісня». Борис Петрович пообіцяв посприяти у виданні творів Лесі Українки, які проілюстровані студентами інституту мистецтв ВНУ.

— Хочемо озеро Нечимне привести до того стану, який воно мало при житті поетеси, — про плани на найближче майбутнє наголосив Борис Клімчук. — Є кошти для реставрації музею у Колодяжному. В Луцьку буде встановлено погруддя Олени Пчілки.

Також, як проінформував голова облдержадміністрації, цього року пам’ятник нашій землячці постане в Азербайджані у Сунгаїті.  

Після промови Борис Клімчук повідомив присутнім приємну новину. Обласним благодійним фондом «Рідна Волинь» спільно з Волинською обласною організацією Національної спілки письменників України в області заснована літературна премія імені Родини Косачів за книги для дітей. Цьогоріч їх отримали Надія Гуменюк та Василь Слапчук.

Голова обласної ради Володимир Войтович поділився спогадами про навчання у тоді ще інституті ім. Лесі Українки і подарував для університету портрет поетеси, який намалювала студентка інституту мистецтв Іванна Дацюк.

Вчений секретар науково-дослідного інституту Лесі Українки Сергій Романов презентував ювілейне видання творів Лесі Українки «Волинський скарб». Книжка складається з чотирьох розділів, ілюстрована рукописами поетеси. У ній зібрано твори, написані на Волині і про Волинь. Науковець подякував голові облдержадміністрації за підтримку у виданні цієї збірки.

Закінчилася урочиста академія літературно-мистецькою композицією, що підготували студенти інституту мистецтв. Опісля відбулося покладання квітів до пам’ятника Лесі Українки.

Також сьогодні лучани мають можливість переглянути балет «Лісова пісня» Донецького національного академічного театру опери та балету імені А.Б.Солов’яненка. Прем’єра цієї постановки пройшла у Дніпропетровську в рамках проекту «Схід і Захід разом» під патронатом дружини Президента.

А львівські артисти театру імені Івана Франка до Луцька привезли виставу «Голгофа» за драмами Лесі Українки «Одержима», «На полі крові» (режисер-постановник Ю. Розстальний).

Loading...