Розлучення не позбавляє одного з подружжя права на сумісно нажите майно

Розлучення не позбавляє  одного з подружжя права на сумісно нажите майно

Розпорядження майном, що є спільною сумісною власністю, після розірвання шлюбу здійснюється співвласниками винятково за взаємною згодою.

Джерело: Відомості

На запитання читачів, чи правомірно нотаріуси вимагають надання згоди другого з подружжя на відчуження майна, яке набувалося подружжям в період перебування у зареєстрованому шлюбі, якщо на день вчинення правочину шлюб розірвано, відповідає приватний нотаріус  Ірина Онищук.

 Відповідно до вимог Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить чоловікові та дружині на праві спільної сумісної власності. При цьому чоловік та дружина мають рівні права на володіння, користування і розпорядження таким майном. Розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на набуте за час шлюбу майно. До того ж законодавець встановив однозначну вимогу, за якою розпорядження майном, що є спільною сумісною власністю, після розірвання шлюбу здійснюється співвласниками винятково за взаємною згодою. Таким чином, якщо з наданих нотаріусу  одним із подружжя документів для посвідчення договору відчуження майна вбачається, що дане майно є спільною сумісною власністю подружжя, нотаріус зобов’язаний вимагати згоду другого з подружжя, незалежно від того, знаходиться подружжя в шлюбі, чи шлюб розірвано. При цьому те, скільки часу пройшло після розірвання шлюбу, значення не має.

Потрібно мати на увазі, що правочин щодо розпорядження майном може посвідчуватися нотаріусом без згоди другого подружжя, якщо надані документи підтверджують, що зазначене майно є особистою власністю одного з подружжя, наприклад, набуте до реєстрації шлюбу або за час шлюбу, але на умовах, передбачених шлюбним чи іншим договором, укладеним подружжям, за договором дарування, в порядку спадкування, або за кошти, які належали йому особисто, тощо.        

 

Loading...