На Волині виявлено небезпечного карантинного шкідника

На Волині виявлено небезпечного карантинного шкідника

На Волині при проведенні фітосанітарної експертири свіжих томатів вагою 20 т походженням з Туреччини виявлено небезпечний карантинний шкідник овочевих культур.

Джерело: Відомості

Державна установа «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» 24 травня 2016 року при проведенні фітосанітарної експертизи свіжих томатів вагою 20 т походженням з Туреччини виявила    небезпечний карантинний шкідник овочевих культур, який є відсутнім на території України, але поширений в багатьох країнах Європи, Африки та Південної Америки «Південно-американську томатну міль» (Tuta absoluta Meyr.).

Цей шкідник пошкоджує рослини 33 ботанічних родин, в тому числі: картоплю, баклажани, перець, інші пасльонові культури. Найбільш небезпечний на томатах, вражаючи листовий апарат, стебла та плоди. Втрати врожайності і товарних якостей продукції в результаті пошкодження шкідником можуть досягати до 35-100%.

Біологія. За рік можливий розвиток 10-12 генерацій. Міль активна в нічний час, а вдень метелики ховаються в листі рослин. Самка відкладає яйця на нижню сторону листя і на стебла. Зимує шкідник у вигляді яйця, лялечки або імаго.

Морфологія. Імаго – невеликий метелик, з розмахом крил до 10 мм. Загальне забарвлення крил коричнувато-сіре з темними плями і штрихами без смуг. Яйце розміром 0,36 мм-0,22 мм, циліндричне, молочно біле, до жовтого кольору. Гусінь вершково-біла з темною головою, згодом стає світло салатовою, гусениця 3-4 віків рожева, лялечка коричнева.

Способи поширення. Розповсюджується з розсадою і плодами томатів у всіх фазах розвитку.

Ознаки пошкодження. Гусениці, які відродились проникають у плоди, листки, стебла томатів, де живляться і розвиваються, утворюючи «міни». За ними можна швидко встановити місце локалізації молі. При масовому ураженні рослини шкідником спостерігається гальмування, або зупинка росту. Крім того, у галереях зроблених гусеницями молі оселяються патогенні грибки, які спричинюють швидке загнивання плодів. Харчуючись м'якими тканинами рослин, шкідник може бути переносником вторинних інфекцій.

Фітосанітарні заходи: завезення імпортного посадкового матеріалу і плодів томатів із зон вільних від південноамериканської томатної молі.

У разі виявлення підозри на південно-американську томатну міль просимо звертатись до ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» за адресою: Волинська обл., Луцький р-н, с. Зміїнець, вул. Ліскова буд. 1 тел. (0332) 72-60-73, тел.факс 72-38-88

Loading...