Лучанам поважного віку розповіли, як об’єднуватись в ОСББ

Лучанам поважного віку розповіли, як об’єднуватись в ОСББ

Як відомо, 14 травня Верховна Рада прийняла закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який фактично руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоповерхівок керувати спільним майном.

Автор: Алла Ожиєвська / Джерело: Відомості

Відтак з липня 2016 року мешканці багатоповерхівок повинні або самоорганізуватися (створити Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – ОСББ), або приготуватися до нового управителя, який розпоряджатиметься їхніми коштами. Управителя строком на рік призначатиме місцева влада, а ціни на послуги з управління будинком затверджуватимуться Кабміном…

Уже це змушує сьогодні задумуватись над створенням ОСББ. Тим паче, якщо є в кого повчитись  та з кого брати приклад. Так, об’єднання співвласників, яких у Луцьку на сьогодні нараховується вже близько 200, є новаторами та лідерами ОСББ-руху в Україні, переймати їх досвід приїжджають з інших областей. А безкоштовну консультативну, в т.ч., юридичну допомогу надають профільні асоціації.

На днях з лучанами поважного віку, слухачами Центру освіти третього віку ВІЕМ, які зацікавились темою ОСББ, зустрілися експерти та практики. На лекцію з курсу «Соціально-правовий захист» завітали експертка Асоціації «Підтримка та розвиток ОСББ та ОСН (органів самоврядування населення)» Ірина Гайдучик та очільники об'єднань — голова правління ОСББ «Альянс Луцьк» Олег Федіна та голова правління  ОСББ «Наш дім» Володимир Монархович.

Як розповіла Ірина Гайдучик, щоб прийняти рішення про створення ОСББ необхідно  50% + 1 голос мешканців будинку. Об’єднання реєструється як юридична особа і перебирає від ЖЕКу на баланс будинок. Створюється рада правління ОСББ, шляхом голосування обирається голова правління. Кожен ОСББ наймає персонал – прибиральницю, двірника, слюсаря тощо і офіційно виплачує їм зарплату. Щомісячний внесок від членів об’єднання встановлюється на рівні приблизно 2,5 грн. за 1 кв м. помешкання.

ОСББ може взяти кредит на встановлення індивідуальних теплових пунктів, що дозволяє суттєво зменшити витрати на опалення. Наприклад, за словами експертки, вже зараз мешканці ОСББ, які встановили такі пункти,  платять аналогічні гроші за опалення, як і решта  лучан, але при цьому ще виплачують кредит. Тож можна спрогнозувати, що після його виплати опалення їм обходитиметься в 3-4 рази дешевше.

Володимир Монархович додав, щоу  Луцьку для ОСББ також  діє програма «Дахи», яка передбачає отримання кредиту на перекриття будинків: 70% оплачується з міського бюджету, 30% – з бюджету об’єднання співвласників. А Олег Федіна зауважив, що їхнє ОСББ за рік назбирало 400 тис. гривень, завдяки цим грошам, в т.ч., у 14 під’їздах було замінене освітлення на енергоощадне світлодіодне,  металеві диряві труби в підвалах — на пластикові, тощо…

Чим провчити злісних бешкетників та порушників порядку, які живуть в будинку? Як змусити неблагонадійних сусідів долучитися до об’єднання? Як об’єднуватися з мешканцями, які працюють за кордоном, а житло здають у найм?.. Ці та інші питання звучали під час зустрічі експертів зі слухачами Центру освіти третього віку, в залі було бурхливе обговорення та лунало багато запитань з боку лучан-пенсіонерів.

Втім, тема не закрита. Адже чимало питань до запрошених гостей виникло у мешканців будинків, яким уже по 30-40 років. Як виявилося, у Луцьку є ОСББ й таких будинків, а серед їх очільників — лучани поважного віку, які відважились взяти на себе управління об’єднанням. Їх і буде запрошено на одну з наступних лекцій у рамках курсу «Соціально-правовий захист».

Loading...