Юлія Тимошенко: Відвести важку артилерію легко, а от щоб викорінити в Україні корупцію — треба багато працювати

Юлія Тимошенко: Відвести важку артилерію легко, а от щоб викорінити в Україні корупцію — треба багато працювати

У суботу, 12 вересня, відбувся ХІІІ з’їзд партії ВО «Батьківщина». У 3-му етапі з’їзду взяли участь 171 делегат.

Автор: Любов ШЕКЕЛЬ / Джерело: Відомості

Серед запрошених були предстоятелі, єпископат та духовенство українських церков, представники іноземних дипломатичних місій, міжнародних організацій та фондів, відомі громадські та культурні діячі, науковці та правозахисники. Загалом «КиївЕкспоПлаза» — місце проведення з’їзду — вмістила понад 10 000 учасників. На їхній розгляд винесли одне-єдине питання: чи братиме участь «Батьківщина» в місцевих виборах 25 жовтня 2015 року.  

Перед присутніми виступила незмінний керівник партії Юлія Тимошенко. Своє вітальне слово Юлія Володимирівна розпочала з того, що згадала тих, хто залишається членами партії з перших днів її заснування, та подякувала їм за це. А вже потому перейшла до обговорення війни на Сході. Хвилиною мовчання всі присутні вшанували загиблих.

— Я хочу, щоб ви точно знали, що це не хвилина розпачу, це не хвилина зневіри. Це зовсім інша хвилина. Хвилина національної мужності та гордості, це мовчання пам’яті та нашої обіцянки в тому, що ми ніколи не пробачимо та не забудемо вбивцю. Мовчання, яке свідчить, що ми готові до перемоги, що віримо та ніколи не зрадимо пам’ять, — наголосила лідерка «Батьківщини» опісля і додала, що ця війна — це не тільки перевірка на міцність України. Це чергова перевірка на міцність світового порядку, міжнародних інститутів. Це перевірка на міцність міжнародного права, європейської демократії, європейських цінностей. Це перевірка для всіх нас. Натомість агресія Кремля поставила діагноз, що ми не готові до такого. 

Також Тимошенко зупинилася на змінах до Конституції щодо децентралізації: 

— Ми не можемо на фоні гібридної війни проводити гібридну децентралізацію, — зауважила вона. — Наразі необхідно зрозуміти, чи особливий статус Донбасу не є легалізацією окупації тимчасово захоплених земель. Це така децентралізація чи прихована федералізація? Чи Конституція є частиною дороги до миру, чи це зовсім інший план? Ми не збираємося виховувати нових царів. Але децентралізація має бути збалансованою та професійною, а тому — ніяк не федералізацією під тиском Кремля. 

Особливу увагу Юлія Володимирівна також приділила питанню анексії Криму. Її обурює те, що останнім часом припиняють згадувати про окупацію півострова, ніби всі змирилися та прийняли це. Саме тому вона звернулася до представників дипломатичних місій і Європейської народної партії, які були присутні на з’їзді, з проханням не дати світові забути про Крим, не дати нікому шансу вважати його чиїмось іншим, а не українським.

— Як рухнула Берлінська стіна, так рухне стіна між Україною і Кримом, зведена силою зброї. Тоді Крим стане місцем відпочинку, а не місцем військових баз. 

Окремо виділила питання про місцеві вибори. 

— Місцеві вибори — це шанс почати реформи з регіонів. Це шанс знищити зневіру та підняти країну. 

Керівник партії висловила надію на те, що місцеві осередки партії таки відкриють всі списки до виборів, надрукують їх у ЗМІ. Це дасть змогу почути людей, їхню думку взяти до уваги та, якщо буде потрібно, прибрати зі списків тих кандидатів у депутати, які скомпрометували себе. 

— Ми досвідчена команда. Ми команда, яка знає і помилки, і перемоги. Ми команда, яка може дати Україні очікувані зміни. Ми команда, яка з місцевих виборів почне повне перезавантаження влади. 

Після цього делегати з’їзду одноголосно прийняли рішення про те, що партія братиме участь у всіх виборах до місцевих рад. 

У з’їзді взяли також участь і «батьківщинівці» з Волині: керівник Волинського обласного осередку ВО «Батьківщина» Григорій Пустовіт, депутат облради Роман Карпюк, секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко, керівники районних і міських партійних організацій та інші партійці. Близько 280 осіб.

На фото: Керівники міських та районних партійних організацій Волинського осередку ВО «Батьківщина»

Із деякими з них журналістам вдалося поспілкуватися. 

Григорій Пустовіт охоче поділився враженнями від з’їзду:

— Перший висновок, який можна зробити після з’їзду, це те, що партія «Батьківщина» була, є і буде. Ми побачили потужний потенціал, ми побачили та відчули енергетику партії, яка знає, що робити, яка вміє робити, яка може робити і яка зробить все для того, щоб Україна стала гарною та процвітаючою державою. Ще більше ми переконалися в тому, що в нашій країні є політик, який має величезний досвід, величезну силу волі, розум, мудрість і знання. Юлія Володимирівна — це шанс для України, яким, як на мене, українці обов’язково скористаються. 

На запитання: хто на цих виборах представлятиме Волинське ВО «Батьківщина», Григорій Олександрович розповів, що в кожному районі, місті до районної, міської чи обласної ради буде йти рівно стільки кандидатів, скільки є округів. Щодо кандидатів, то це сплав досвіду, молодості та професіоналізму. У списках будуть вже довірені народом депутати обласної (Роман Карпюк, Людмила Кирда), міської рад (Юрій Корольчук, Олександр Семенюк, Аскольд Пекарський), а також волиняни побачать імена зовсім  нових у політиці облич (Майя Шостак — дружина Сергія Шостака, загиблого воїна АТО, Микола Тишик — герой-танкіст АТО та інші).

На питання, чи не занадто масштабно проходив цьогорічний з’їзд «Батьківщини» (10 000 учасників), Сергій Григоренко відповів:

— Ми системна партія в Україні, яка має осередки в кожному населеному пункті, а не проекти, що створюються за півроку чи три місяці до виборів. Тому це звичайний формат нашої роботи перед виборами.

Нагадаємо, завдяки «Батьківщині» понад 50 тисяч волинських сімей, у помешканнях яких немає газових лічильників, отримали платіжки з новими тарифами.

Якщо за газ, спожитий у квітні, треба було платити по 43 грн 12 коп. на одну особу, то вже з травня волиняни заплатити лише 25 грн 04 коп.

«Ми до мінімуму намагаємося звести випадкових людей у партії», — запевнив депутат обласної ради, керівник обласного виборчого штабу партії Роман Карпюк.

«Я вже зустрівся зі всіма керівниками партійних організацій, ми пропрацьовуємо всіх кандидатів у депутати, щоб не допустити людей, які могли б зрадити», — зауважив він і додав, що саме такий підхід дозволить виконувати ті завдання, які ставить партійне керівництво, та працювати на благо країни.

Карпюк наголосив, що шлях до змін неможливий без лідера «Батьківщини». «Ми побачили лідера, який хоче вивести країну з прірви. На сьогодні Юлія Тимошенко пройшла вогонь, воду та мідні труби. Переживши ці події, вона залишається простою людиною, яка турбується про українців», — наголосив він і нагадав, що одне із ключових питань, за які бореться Тимошенко, — тарифна політика держави.

«Це перший крок на шляху до встановлення справедливих тарифів. Завдяки чіткій позиції партії ВО «Батьківщина» та робочої групи Верховної Ради з питань обґрунтованості цін на енергоносії та комунальні послуги, вдалося домогтися зниження ціни за спожитий газ», — наголосив голова Волинського обласного партосередку Григорій Пустовіт.

Отож, ВО «Батьківщина» активно готується до жовтневих виборів: розроблені плани виходу країни з кризи, приділено велику увагу боротьбі з корупцією, бо «відвести важку артилерію легко, а от щоб викорінити в Україні корупцію — треба багато працювати», — додала на завершення Юлія Тимошенко.

Loading...