Петро ШПИГА: Потрібно провести реформи не лише міліції, але й усієї правоохоронної системи, зокрема прокуратури та судів

Петро ШПИГА: Потрібно провести реформи не лише міліції, але й усієї правоохоронної системи, зокрема прокуратури та судів
Петро ШПИГА, керівник волинської міліції / Фото: Михайло ГАРЩАЛЬ

Керівник волинської міліції Петро ШПИГА розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Відомостям» про реформування міліції, боротьбу з незаконним видобутком бурштину, легалізацію вогнепальної зброї та шахрайство з банківськими картками.

Автор: Михайло ГАРЩАЛЬ / Джерело: Відомості

— Які нововведення чекають волинян зі зміною назви і з введенням нового закону про поліцію?

— Ми готові змінювати не тільки назву з «міліції» на «поліцію», а й систему загалом. Якщо все, що прописане в законі, дійсно запрацює, наприкінці року поліцейські вийдуть патрулювати місто. Наразі маємо багато заяв від волинян на роботу в нову поліцію. Це люди, які хочуть змін та які будуть пропонувати свої можливості, свій розум, свої знання, щоб збудувати нову поліцію. Усе буде залежати від простих громадян, які вчора були медсестрами, підприємцями, вантажниками, а завтра створюватимуть нову поліцію. Дай Бог, щоб ми дійсно були на правильному шляху. 

— Які труднощі можуть очікувати ваше управління під час цього реформування?

— Усе нове завжди викликає труднощі. За новим законом поліція має бути повністю забезпечена, починаючи від ручки і закінчуючи транспортними засобами, зарплатою, соціальним пакетом тощо. Труднощі вже є, тому що не визначене фінансування і його не закладено в бюджеті. На цьому етапі допомагає Америка, Канада, Європа. Зокрема, в рамках проекту «Україна – Польща – Білорусь: прикордонне співробітництво, транскордонна безпека» ми отримали від Євросоюзу 38 джипів, які вже обладнані тепловізорами, валізами експерта та сучасними відеокамерами. Також є багато питань з організацією навчання, яке плануємо проводити в Сокиричах. Зараз відбувається підготовка приміщень до належних норм.

Реформи складаються з декількох етапів. На першому — ейфорія від того, що ми щось будемо змінювати. І коли ейфорія минає, починаються сірі будні, приходить рутина. У цей момент потрібно набратися терпіння та йти вперед до того, щоб поліція запрацювала ефективно й Україна перейняла європейські стандарти.

Бажання йти вперед дає нам сили і ми самі знаємо, що це нам потрібно. З часом усі міліціонери пройдуть тестування і стануть поліцейськими. Ми повинні всіляко сприяти тому, щоб на території Волинської області цей процес був ефективним. 

— Іде реформування патрульної служби як підрозділу міліції. Що буде відбуватися з іншими службами міліції? 

— Паралельно буде створена кримінальна поліція, спеціальна поліція та поліція особливого призначення. Це крок, про який говорив міністр Арсен Аваков і який висвітлюють засоби масової інформації. Слідчий підрозділ теж обов’язково буде. Важко запустити все одразу, треба робити все поступово. Процес реформування міліції має бути виважений. Процес запущено, назад дороги немає. 

— Чи можна зробити висновок, що співробітники міліції, які зараз працюють, не дуже задоволені тією реформою та не поспішають подавати заяви на переатестацію?

— Це так. Ніхто до кінця не розуміє самого формату реформ. Якщо буде обмежений граничний вік 35 роками, то що робити людям, які багато років пропрацювали в міліції. Наприклад, в 35 працівник міліції вже має звання капітана і п’ятнадцятирічний досвід. Їм скажуть, що вони непотрібні? Далі що? Люди повинні знати, що держава дасть їм можливість продовжити роботу. 

У 80-их роках вже був гіркий досвід, коли усі кадри «почистили», нових набрали і не залишили наставників. Молоді люди не орієнтувалися, як працювати, розкривати злочини. Людей на патрульну службу ми наберемо. Але якщо почати пошук слідчого чи працівника оперативного карного розшуку, то знайти людей з відповідним досвідом не так просто. І тут є проблема. У цих питаннях потрібно прийти до правильного рішення. Бо ми просто викинемо професіоналів. Куди ці люди підуть? Не може так бути, що в міліції всі корупціонери та хабарники. Є дуже багато тих, хто чесно служив Україні. З іншого боку, реформу треба проводити, враховуючи всі думки. Потрібно провести реформи не лише міліції, але й усієї правоохоронної системи, зокрема прокуратури та судів. 

— Яка ситуація за контролем видобутку бурштину на Волині?

— На мою думку, видобуток бурштину потрібно врегулювати на законодавчому рівні, тому що це мільйонні кошти, які держава недоотримує. Коли це буде законодавчо врегульовано та здійснюватиметься ліцензування видобутку — держава отримуватиме великий прибуток.

Також має бути чітко визначена відповідальність щодо незаконного видобутку бурштину. На сьогодні за це не передбачено серйозної відповідальності. Максимальне покарання за цей злочин — штраф у розмірі 9 тисяч 200 гривень. От і виходить, що особа, яка незаконно видобуває бурштин, у тиждень зароблятиме сотні тисяч гривень і цей штраф не грає для неї ніякої ролі. 

На сьогодні ми не маємо можливості документувати весь шлях, починаючи від видобутку бурштину і закінчуючи його реалізацією, але робимо все, щоб стримувати ситуацію на Волині. Усіма засобами намагаємося не допустити видобування помпами. Я не думаю, що в нас вистачить сил і засобів, щоб стримувати ситуацію цілий рік. Ми задіюємо спецпідрозділи та групи швидкого реагування, люди несуть цілодобову охорону. Але працівники, які відповідають за цю територію, не мають фізичної можливості та матеріально-технічного забезпечення, щоб здійснювати по 40–50 виїздів за повідомленнями про незаконне видобування бурштину.

— У зв’язку з військовими діями на Сході в нас на Волині і в Україні загалом з’явилась на руках у людей велика кількість зброї. Автомат Калашникова тепер не вважається вже чимось таким серйозним. У населення вже є гранатомети, кулемети, вибухівка. Яка ситуація з незаконним обігом зброї на Волині?

— Ситуація в області контрольована. Міліція намагається робити все, щоб перешкоджати незаконному обігу вогнепальної зброї. Робота, яку проводять наші підрозділи, дає результати. Але ми всі розуміємо, що кількість нелегальної зброї на руках у населення не відповідає кількості вилученої. У людей дуже велика кількість зброї, а тому купити її зараз не є проблемою. Пізніше ми прозвітуємо про результати нашої роботи в цьому напрямку. 

— Як ви ставитеся до того, щоб провести легалізацію вогнепальної зброї, в законодавчому полі виписати право на володіння та застосування  вогнепальної зброї для захисту майна та життя?

— На сьогодні негативно до цього ставлюся. Після легалізації кожен захоче мати в себе серйозну зброю. Повернувшись з війни, люди будуть продовжувати думати, що вони воюють на Сході. Нам треба буде пройти процес реабілітації, щоб усі усвідомили, що війна закінчилась і що зброя для того, щоб захищатись, а не нападати. Після війни треба буде зробити паузу, а тоді, можливо, і легалізувати її. В Америці ми бачимо серйозні розстріли підлітками однолітків у школах, в університетах, масові підриви. Там теж є легальна зброя. Тільки не завжди вона захищає, а використовується за іншим призначенням.

— Зараз надходить багато інформації про шахрайство з банківськими картками. Яка на Волині ситуація з розкриттям цих злочинів? 

— Ситуація критична, як і скрізь. Схеми, які використовують злочинці, є новими і постійно змінюються. Для того, щоб з ними боротися, потрібно мати відповідний досвід, розуміння та допомогу з боку банківських установ. Зараз ми не можемо протидіяти цим злочинам.

Отримання інформації від банку, яка підтверджує злочин, триває до місяця, Це тривалий термін, а злочинці не сидять на місці. Операція зі зняття коштів займає день, максимум три — і гроші йдуть. Є інформація, що ці кошти деколи ідуть на Схід і за рахунок них фінансуються злочинні угрупування, які воюють проти нас. 

— Банки готові співпрацювати з міліцією в цьому напрямку?

— На сьогодні ми не бачимо підтримки, не відчуваємо, що банки готові з нами співпрацювати. Я впевнений, що ми покажемо серйозний результат у боротьбі з шахрайством. Цей вид злочину скоюють люди, які мають досвід роботи в банківській системі і знають, як поводитися та схеми роботи банку. Не виключено, що вся база клієнтів зараз знаходиться в сепаратистів, які, використовуючи колишніх працівників банку, працюють з клієнтурою по всій Україні та шахрайським шляхом «видурюють» кошти в наших громадян. 

Розмовляв Михайло ГАРЩАЛЬ

Довідка

Петро ШПИГА — генерал міліції, начальник управління МВС України у Волинській області.

Народився 30 вересня 1973 року в селі Чмикос Любомльського району Волинської області

У 1995 році закінчив Луцький державний педагогічний інститут, у 1996 році — Українську академію внутрішніх справ, у 2001 році — Тернопільську академію народного господарства.

Службу в органах внутрішніх справ розпочав у травні 1995 року на посаді старшого психолога відділення бойової та спеціальної підготовки відділу швидкого реагування «Сокіл» управління по боротьбі з організованою злочинністю Управління МВС України у Волинській області. Згодом працював в управлінні по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України у Волинській області, у відділі карного розшуку Луцького МВ УМВС України, у відділі Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України у Волинській області. З червня 2005 року обіймав посаду начальника підрозділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми управління МВС України у Волинській області. З квітня 2014 р. призначений начальником УМВС України у Волинській області. Одружений, має двох доньок.

Loading...