Стрибками через багаття лучани святкували Івана Купала

Стрибками через багаття лучани святкували Івана Купала

З 6 на 7 липня у Луцьку відбувся захід до свята Івана Купала. Дійство проходило біля річки Стир у парку імені Лесі Українки.

Автор: Катерина Лащук / Джерело: Відомості

Ініціатором проведення купальських гулянь в обласному центрі Волині стала МГО «Національний Альянс». Організатори зізнаються, що постаралися зробити вечір цікавим для всіх лучан. І були приємно вражені величезною кількістю людей та їх активною участю в обрядах давнього українського свята.

Ще о 20-й годині почала підтягуватися молодь із пледами та хорошим настроєм, дівчата плели віночки, а хлопці розпалювали вогнище. Неймовірна атмосфера панувала впродовж вечора, а з настанням ночі все набувало містичного підтексту…

В програму свята  ввійшли майстер-клас із плетіння віночків та їх традиційне кидання у річку, ворожіння на кавовій гущі, стрибки через вогнище, дружне виконання відомих українських пісень «Горіла сосна, палала» і «Ой, на горі два дубки», солодкий чай зі старими знайомими та новими друзями й безкінечний позитив.

Ще одною окрасою свята став маленький «приборкувач вогню» Арсенчик, який разом із усіма учасниками не відходив від багаття і впевнено контролював процес заготівлі дров для вогнища.

 «Стрибайте через багаття ― комарі не так кусатимуть!» — хтось постійно кричав. А й справді, з давніх-давен  вогонь був символом очищення, родинного благополуччя.

Незважаючи на те, що комарі невпинно кусали і мало не з’їли лучан, усе ж таки враження залишилися приємними й запам’ятаються надовго.

Дякуємо організаторам свята, учасникам за потужну атмосферу й чекаємо вже наступного Івана Купала…

Loading...