Російська ракета Протон-М впала і вибухнула через переплутані дроти датчиків швидкості

Російська ракета Протон-М впала і вибухнула через переплутані дроти датчиків швидкості

Причиною аварії ракети Протон-М з супутниками ГЛОНАСС на борту 2 липня 2013 року могла стати помилка складальників, які переплутали дроти датчиків кутової швидкості.

Джерело: Відомості

Причиною аварії ракети Протон-М з супутниками ГЛОНАСС на борту 2 липня 2013 року могла стати помилка складальників, які переплутали дроти датчиків кутової швидкості. Співрозмовник агентства «Інтерфакс-АВН» повідомив журналістам, що саме ця помилка призвела до неправильної роботи системи управління.

«Неправильно були підключені датчики кутової швидкості. При їх під'єднанні були переплутані полюси », - повідомило близьке до комісії джерело. Ці прилади повинні були визначати зміщення ракети щодо її нормального положення, однак через помилку давали завідомо неправдиву інформацію. На збій в управлінні ракетою вказував її нахил в перші секунди після старту, а також закручування уздовж поздовжньої осі.

Джерело «Інтерфакс-АВН" додало, що «неправильне підключення датчиків повинні були виявити при комплексній перевірці ракети-носія на заводі і на Байконурі». Крім того, за інформацією співрозмовника агентства, розглядалися (і були відкинуті) версії про поломку в двигунах першого ступеня та відмову обладнання стартового комплексу.

Нагадаємо, аварія 2 липня призвела до втрати трьох супутників «ГЛОНАСС-М»: ракета впала на землю через тридцять секунд після старту і вибухнула, залишивши воронку діаметром близько півсотні метрів. Жертв і постраждалих у результаті аварії не було, споруди стартового комплексу не постраждали.

Loading...