МВФ: Україні потрібні додаткові $15 мільярдів допомоги

МВФ: Україні потрібні додаткові $15 мільярдів допомоги

За відсутності додаткової допомоги Києву доведеться або радикально скорочувати бюджет, або оголосити дефолт за суверенними зобов’язаннями.

Джерело: Відомості

Міжнародний валютний фонд вважає за необхідне виділити Україні протягом декількох тижнів $ 15 млрд, щоб запобігти фінансовому колапсу, пише Financial Times, передає УНН.

У МВФ вважають, що ці кошти необхідні країні понад відкритої Україні цього року кредитної лінії в $ 17 млрд, розрахованої до 2016 р.

Джерела газети відзначають, що дефіцит у схваленій МВФ програмі виник у зв'язку з більшим, ніж очікувалося, падінням ВВП України, а також через скорочення експорту до Росії, що призвело до відтоку капіталу і зниження валютних резервів ЦБ.

За словами високопоставлених офіційних осіб, поки пропозицію про настільки значне збільшення програми підтримали лише деякі кредитори. Причиною тому стала повільна реалізація Києвом економічних та адміністративних реформ в рамках узгодженої з кредиторами програми.

Газета зазначає, що за відсутності додаткової допомоги Києву доведеться або радикально скорочувати бюджет, або оголосити дефолт за суверенними зобов'язаннями.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у вівторок, 9 грудня, закликав провести міжнародну донорську конференцію для України.

«Наша тактична задача зараз — це підписання та продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Але цього не вистачає. Тому друге завдання — це міжнародна донорська конференція та затвердження плану відновлення для України», — сказав прем'єр.

Loading...