ЗМІ: Росія знову шукає ходи продажу газу Європі в обхід України

Росія планує змінити місце продажу газу європейським споживачам з австрійського Баумгартена на новий хаб, який планують збудувати у Туреччині, щоб витіснити Україну з транзитного ринку газу.

Джерело: Відомості

Про це повідомили російські ЗМІ із посиланням на власні джерела, передає УНН.

Повідомляється, що Газпром після відмови від Південного потоку на користь нового газопроводу до Туреччини такою ж потужністю 63 млрд куб. м не відмовиться від ідеї припинити транзит газу в Європу через Україну до 2020 року, коли закінчиться діючий контракт.

Зазначається, що нова труба може бути прокладена за найкоротшим маршрутом через Чорне море – приблизно паралельно газопроводу Blue Stream, а потім піде в західну Туреччину до кордону з Грецією, де створять пункт здачі газу.

Водночас, джерела зазначають, що переговори про зміну пунктів здачі газу будуть неймовірно складними.

Окрім того, «європейці цілком можуть поставити питання про їх перенесення не так на кордон Туреччини та Греції, як на кордон Росії та України, щоб використовувати українську ГТС».

Головне, що залишається незрозумілим, яким чином споживачі Газпрому, окрім Греції, Туреччини та Болгарії, отримають газ з нового хаба.

Також займе час спроектувати та побудувати новий газопровід до Туреччини.

Якщо РФ не встигне впоратися з поставленим завданням, за словами журналістів, доведеться домовлятися з Україною у 2020 році.

Зазначимо, у понеділок президент РФ Володимир Путін в ході переговорів у Туреччині повідомив, що Росія в нинішніх умовах не може продовжувати реалізацію «Південного потоку», у тому числі через неконструктивну позицію Євросоюзу.

Loading...