Експерт: Валютних запасів вистачить Росії на два роки

На його думку, найболючішим для російського бізнесу є введення секторальних і фінансових обмежень.

Джерело: Відомості

Російська економіка вже відчуває серйозні проблеми через введення низкою країн санкцій. Про це повідомив виданню «Новая газета» член президентської Ради з прав людини в РФ, директор Інституту сучасного розвитку Ігор Юргенс.

На його думку, найболючішим для російського бізнесу є введення секторальних і фінансових обмежень.

«Дешевих грошей, які були, немає. А тут до того ж — чи то ще один «інструмент», чи то збіг обставин — падіння ціни на нафту... Неможливість позичити гроші для обслуговування боргу та скорочення бюджету в результаті вже майже 30-відсоткового скорочення цін на нафту — це важкий удар і по бюджету, і по бізнесу. І як ми з нього будемо виходити — це цікаве питання», — вважає експерт.

Юргенс також зазначив, що в умовах санкцій без великих потрясінь Росії вистачить грошей на 2-2,5 роки. Це пояснюється тим, що в запасі РФ має 450 млрд доларів. При цьому в 2014 році через недоінвестування і виведення грошей російський бюджет не дорахується 200 млрд дол.

Також експерт, який у часи президентства Дмитра Медведєва очолював основний аналітичний центр, акцентує свою увагу на відсутність кваліфікованої робочої сили серед керівників.

«Інвестиції скорочуються. По-перше, директивно з боку Заходу. А по-друге, крім того, що ми практично відрізані від нових «довгих» грошей, самі фінансові ринки істотно підвищують планку російських ризиків. Значить, немає кадрів, немає інвестицій і немає технологій: адже деякі технології теж заборонені», — додав Ігор Юргенс.

При цьому він зазначив, що Захід перед введенням санкцій усе детально прораховував, чого не зробили в Росії.

Проте становище російського бізнесу продовжує стрімко погіршуватися, на думку Юргенса.

«Правда, ніхто з великих власників про це не буде говорити, тому що вони зараз повинні проявити максимум лояльності, інакше вони позбудуться свого бізнесу. Але всередині, безумовно, всі відхеджирували свої особисті ризики, я абсолютно в цьому впевнений. Тобто гроші виведені, вкладені в нерухомість, серйозні рахунки і так далі. Нафту, метали і все інше з надр не дістанеш, тому робити тут», — упевнений російський експерт, який вважає, що розуміння про допомогу бізнесу не всі мають.  

Loading...