Росія на 40 доларів знизила Молдові ціну на газ

Росія на 40 доларів знизила Молдові ціну на газ

Відповідно нова ціна складатиме 342 долари.

Джерело: Відомості

Російський «Газпром» продовжив контракт із Молдовою на 2015 рік щодо поставок газу. Москва настільки розщедрилася, що навіть знизила на 40 доларів вартість одного кубометра. Нині Молдова платить Росії по 382 долари за тисячу кубометрів блакитного палива, передає ТСН. Відповідно нова ціна складатиме 342 долари. 

Молдова не має довгострокового контракту на постачання газу з Росії. Щороку сторони продовжують дії старого ще на один рік. У попередні роки Кремль продовжував контракт в останні дні року, і Молдова залишалася у повній невизначеності, чи буде вона з газом. Цього ж року документ підписали набагато раніше.

Молдова разом із невизнаною республікою Придністров'я купують у Росії 3,2 млрд кубометрів газу щороку. Придністров'я споживає 1,9 млрд (64% газу, який припадає на Придністров'я, споживає Молдавська ГРЕС, що належить російському «Інтер РАО»), а Молдова – 1,3 млрд кубометрів блакитного палива.

Крім того, «Газпром» здійснює через Молдову транзит газу – 19,6 млрд кубометрів – на Балкани.

Нагадаємо, вартість російського газу для України до кінця цього року складатиме 378 доларів за тисячу кубометрів, а з 1 січня по 31 березня 2015-го – 365 доларів. 

Loading...