Україна вводитиме санкції проти Росії поступово, щоб не обвалити економіку

Для введення санкцій не потрібно буде голосування в Раді – достатньо рішення Ради національної безпеки та оборони, яке має затвердити президент.

Джерело: Відомості

Офіційний Київ планує в жовтні цього року запровадити санкції проти «агресора, російських громадян і підприємств, які підтримують агресію Росії проти України». Про це йдеться в урядовому плані дій «Відновлення України», який прем'єр-міністр Арсеній Яценюк презентував позавчора, 3 вересня, передає ТСН.

Верховна Рада ще наприкінці серпня прийняла закон «Про санкції», який дозволяє вводити економічні обмеження проти країн, громадян-нерезидентів та підприємства з іноземним капіталом. У президента Петра Порошенка є час до 10 вересня, щоб його підписати або повернути в парламент на доопрацювання, пише «Фокус».

Для введення санкцій не потрібно буде голосування в Раді – достатньо рішення Ради національної безпеки та оборони, яке має затвердити президент.

Можливі збитки від введення Україною санкцій проти РФ Яценюк оцінив у 7 млрд доларів. Ще на початку літа влада нарахувала 65 підприємств та 172 людини, які причетні до фінансування агресії Кремля проти України і проти яких можуть бути введені обмеження. Проте жодної назви компанії, чи імені фізичної особи українська влада поки не назвала.

Основні сфери фінансових інтересів росіян в Україні – енергетика, металургія, телекомунікації та фінсектор. Київ поки дуже обережний із санкціями, адже різкі обмеження можуть дуже сильно вдарити по економіці.

Скажімо, депозитні портфелі російських банків в Україні, за даними Українського кредитно-рейтингового агентства, становлять 60 млрд грн – а це десята частина всіх депозитів. Тож санкції проти банків обвалять і так нестабільний банківський ринок.

Водночас російські компанії, що мають бізнес в Україні продають свої підприємства чи юридично оформляють їх на свої підставні фірми в інших країнах. Скажімо, свої АЗС уже продав російський «Лукойл».

Експерти наголошують, що введення санкцій завдасть збитків не лише економіці України, а й відіб'ється на гаманцях простих українців. Тому економічні обмеження будуть обережними та точковими – лише проти тих, хто дійсно фінансує російську агресію на Донбасі та в Криму

У список заборони можуть потрапити 94 товарні групи російських товарів, пише «Апостроф» із посиланням на власні джерела. У списку – зокрема, продукти харчування, косметика та медикаменти.

Експерти наголошують, що подібні санкції мають більше політичний, ніж економічний характер. Адже вони завдадуть Росії збитків усього на 3 млрд доларів і суттєвого впливу на експорт РФ не матимуть.  

Loading...