Росія погрожує Молдові торговою війною у разі інтеграції з Євросоюзом

Двосторонні консультації у зв’язку з підготовкою Молдови до підписання угоди про асоціацію з ЄС пройшли на минулому тижні в Кишиневі.

Джерело: Відомості

Росія попередила Молдову про ризики, які можуть виникнути у цієї країни у разі інтеграції з Євросоюзом. Про це повідомив заступник міністра економічного розвитку РФ Олексій Лихачов, передає Цензор.НЕТ.

«Молдова не зможе поєднувати дві регуляторні системи: СНД та ЄС. Їй доведеться робити якийсь вибір. І якщо він буде на користь європейської системи, то система СНД перестане бути комфортною. Ми ці думки донесли, але молдавські колеги кажуть, що зможуть цього уникнути, і обіцяли нам представити відповідні підтвердження», — сказав Лихачов.

Двосторонні консультації у зв'язку з підготовкою Молдови до підписання угоди про асоціацію з ЄС пройшли на минулому тижні в Кишиневі. У зустрічі з російськими експертами взяв участь віце-прем'єр, міністр економіки Молдови Валерій Лазер. За словами Лихачова, Росія проінформувала країну про ризики, які з великою ймовірністю виникнуть для обох сторін у разі підписання Молдовою угоди з ЄС, яка намічена на 27 червня.

Російський чиновник підкреслив, що позиція Росії прагматична і не пов'язана з політичним вибором Молдови: йдеться лише про економічні ризики, які несуть як Молдова, так і Росія. Лихачов нагадав, що чинна угода про зону вільної торгівлі СНД дає Митному союзу право задіяти механізми захисту власного ринку у випадку, якщо одна з країн-учасниць СНД створює зону вільної торгівлі з третьою стороною.

Крім того, у Молдови в разі підписання угоди з ЄС можуть виникнути суперечливі зобов'язання з митного, транспортного регулювання, санітарного та міграційного контролю. Причому найбільш болючими можуть виявитися розбіжності саме в галузі застосування санітарних норм і у сфері міграційної політики, вказав Лихачов.

За його словами, Росія запропонувала молдавським партнерам провести тристоронні консультації за участю представників Євросоюзу з тим, щоб проаналізувати можливі ризики для кожної зі сторін у кожній сфері економічної діяльності.

Loading...