Путін погрожує перевести газові відносини з Україною на іншу стадію

Путін погрожує перевести газові відносини з Україною на іншу стадію

Путін заявив про те, що пропозиції щодо знижки на газ для України «більші, ніж партнерські», однак пригрозив перейти на інші відносини з українською владою, якщо вона відмовиться від пропозиції.

Джерело: Відомості

Президент РФ Володимир Путін заявив, що якщо Київ відкине пропозиції по газу, відносини зміняться, передає УНН. Президент Росії також заявив, що Москва пропонує Києву умови щодо газу, які діяли при президентові Януковичі.

«Вважаю, що наші пропозиції більш ніж партнерські, спрямовані на те, щоб підтримати українську економіку в складний для неї час, допомогти, — сказав Путін на нараді з членами уряду в середу. — Якщо наші пропозиції будуть відкинуті, значить, ми перейдемо абсолютно в іншу стадію. Це не наш вибір, ми його не хочемо. Якщо так, то тоді будемо жити в іншому вимірі», — пригрозив російський президент.

За словами Путіна, Росія запропонувала Україні такі ж умови щодо ціни на газ, як за президентства Віктора Януковича: знижку з контрактної ціни і кінцеву ціну в 385 доларів за тисячу кубометрів.

Крім того, Путін доручив уряду РФ розробити схему надання знижки Україні на газ на постійній основі. Президент РФ запропонував уряду Росії розробити заходи, які закріплять знижку на газ для України на певний час.

«Я просив би уряд, голову уряду, подумати про те, як можна було б на рівні уряду або за домовленістю з урядом України зафіксувати ці умови і зробити їх абсолютно надійними і такими, які не змінюються протягом певного часу», — сказав він.

За словами Путіна, є інформація, що українські партнери побоюються, що в односторонньому порядку «ця пільга може бути легко прийнята, легко скасована».

«Ми так ніколи не робили. Ми завжди демонстрували граничну надійність у наших домовленостях», — запевнив Путін. 

Loading...